Вирус е виновен за хоспитализацията на децата от Правец

3280
Вирус е виновен за хоспитализацията на децата от Правец
Снимка: БГНЕС

Децата които са хоспитализирани в УМБСАЛ "Св. Анна" и Инфекциозна болница са с инфекция причинена от Norovirus. Това показват резултатите от направените първи изследвания, съобщават от "Св. Анна". За щастие всички заразени деца са в добро състояние.

Според непотвърдена информация възможно е заразата да е тръгнала от болна служителка на гимназията. Това обаче изобщо не е сигурно.

Понякога този вирус е наричан и вирус на "круизния кораб". Не е страшен и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дни. Вирусът причинява гастроентерит и често се нарича и „стомашен грип” или „хранително натравяне”. Симптомите включват гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболие, температура/студени тръпки, Мускулни болки.

Прокуратурата пое случая с натровените деца в Правец

Районна прокуратура - Ботевград е разпоредила извършване на проверка с оглед данни за престъпление по чл. 350, ал.1 от НК – за из...

Обикновено симптомите продължават няколко дни, но често са сериозни. Като цяло хората разпространяват вируса, докато продължават да повръщат и да имат диария, особено от момента, в който те започват да се чувстват болни в продължение на поне три дни, след като отшумят симптомите. Вирусът може да се открие във фекалиите в продължение на поне 2-3 седмици.

Зараза може да настъпи от консумирането на заразени храни или напитки, докосването до повърхности или предмети и последвало слагане на ръцете в устата, директен контакт с лице, което е заразено и има симптоми, като грижейки се за някой, който е болен или яденето на едни и същи храни или използването на едни и същи прибори за хранене с някой, който е болен.

За да се предпазите от този вирус, трябва да предприемете следните предпазни мерки:

- Мийте си ръцете в продължение на 20 секунди, особено след като сте ходили до тоалетната, сменяли сте памперси, преди хранене или преди готвене на храна.

36 деца са в болница след хранително отравяне

36 деца са докарани в столицата с хранително отравяне тази нощ. 19 от тях са настанени в Инфекциозна болница, а останалите в болница Св...

- Преди консумация, внимателно измивайте плодовете и зеленчуците.

- Изчистете и дезинфекцирайте добре заразени повърхности, веднага след заболяване, като използвате препарат за почистване съдържащ белина.

- След заболяване, веднага сменете дрехи и чаршафи, които може да са заразени с вируса (използвайте сапун и гореща вода).

- Измийте и почистете повръщано и/или фекалии в тоалетната чиния и се убедете, че районът около нея е чист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София