Връщат мерките срещу COVID-19, но само в някои части на страната

6420
Връщат мерките срещу COVID-19, но само в някои части на страната
Снимка: БГНЕС

Високата заболеваемост от коронавирус наложи връщането на мерките в някои областни градове, а на други места бяха отменени, информира БНТ.

Заради нов рекорден брой заболели в Плевенска област отново връщат някои по-строги ограничения там. Задължителни стават маските на пазари, тържища и места, където се очаква струпване на хора. Болниците са задължени да отделят 15% от леглата си за COVID пациенти, а не 11%, както беше досега. Спира се и плановият прием и операциите.

Мерките за борба с коронавируса понижават разпространението на грипа

Мерките, предприети от властите за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, са се оказали ефективни и в борбата с...

Една от най-засегнатите от коронавируса области у нас е Кюстендил. Местният щаб обаче отчита спад на броя хора, търсещи помощ в болницата. Вероятно това е и причината да се направи стъпка назад в мерките.

"Това, което забелязваме като тенденция и заболеваемост, е че новият британски щам, който е над 90% вече, преобладаващ в област Бургас, а и не само, свали възрастта. Боледуват по-млади хора. Наново линейките започнаха да влизат във Вашите обективи и започнаха да пълнят болниците", каза доктор Георги Паздеров, директор на РЗИ - Бургас. Така, Бургаска област взима нови по-сериозни мерки. Маските на открито стават задължителни. Разкриват се допълнителни легла в COVID-отделенията. Обмисля се учениците от 5-ти до 12-ти клас да преминават на онлайн обучение.

В Шумен въвеждат онлайн обучението за учениците от 5-ти до 12-ти клас. Заведенията работят до 22:00 ч. По-строги мерки се въвеждат и в магазините. "Идеята е да ги принудим да направят такава организация, че да пускат клиенти в магазина само с количка, а броят на количките да бъдат ограничени като бройка, така че да не надвишават определения лимит в заповедта на министъра на здравеопазването за отстояние между хората", каза областният управител на Шумен професор Стефан Желев.

В Сливенско е отменен плановият прием и операциите във всички болници на областта, с изключение на тази, за рехабилитация в Котел, както и дейностите по ражданията в болничните заведения. В ход е информационна кампания за ползите от имунизацията.

Д-р Кирил Еленски: Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората

Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората. Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопуля...

COVID-реанимацията в МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Ямбол е с изчерпан капацитет. Отменен е плановият прием и операциите, както и свижданията до 21.03.21 г. От днес (10.03.21г.) за една седмица пациенти с необходимост от спешна коремна хирургия, без симптоми за COVID инфекция ще бъдат пренасочвани от областната болница към частната клиника "Свети Йоан Рилски". Отменят повечето събития, предвидени в програмата на започващия в петък традиционен маскараден фестивал "Кукерландия". В програмата остават присъствено или онлайн предимно изложби и възпроизвеждане на обичаи, при които струпването на хора е ограничено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com