Лекар предупреди, че с COVID-19 става като през есента и иска затваряне

5780
Лекар предупреди, че с COVID-19 става като през есента и иска затваряне
Снимка: БГНЕС

Прогресивно започна да се увеличава натискът върху нас. Така д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

На нас ситуацията ни е позната, а в същото време постоянно се охлабват мерки. Някак хората заживяха като преди пандемията, добави д-р Кателиева.

Проф. Ангелов: Обсъждаме затягане на мерки в областите със заболеваемост над 300 на 100 000 души

Ситуацията с COVID-19 в страната е под контрол. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на 28-те ...

По думите ѝ, вече сме стигнали до момента, в който болничните легла се пълнят по-бързо от обичайното. И се получава така, че ситуацията с броя на леглата в началото на деня изобщо не е актуална в края, поради по-бързото увеличение на болните.

Въз основа на какво да се справим по-добре сега спрямо есента? Пандемията може да бъде контролирана по-добре при 70% прекарали COVID-19 или ваксинирани. Преоболедувалите официално са 3,7% от населението, по официалните данни на здравното министерство, каза д-р Кателиева пред Нова телевизия.

Не мога да разбера как някои хора продължават да твърдят, че в ресторантите не може да се заразим – стоим един до друг часове наред в затворени помещения без маски. Фитнесите, където хората спортуват без маски на закрито, моловете, където хората се срещат и общуват на закрито. Тези мерки трябва да се вземат, независимо от икономическите последствия – тях ги има и като се разболеят хората и излязат от строя за седмици и месеци, по думите на Кателиева. Тя обобщи така – затваряне на всичко, където в затворено пространство се стои часове наред без маски.

Припомняме, че британският вариант на коронавируса B.1.1.7 вече явно е преобладаващ в страната, а той е по-заразен т.е. се разпространява по-лесно според редица данни от Великобритания, както и засяга по-млади хора, включително деца (последните данни от проучване в списание Science сочат, че британският вариант е между 65% и 82% по-заразен като разпространение в Англия и между 43% и 90% по-бързо се размножава). За това пред БНТ предупреди педиатърът Камен Лисичкин. По думите му, 50% от децата, прекарали COVID-19, имат някакъв остатъчен симптом в продължение на няколко месеца - най-често хронична умора. За щастие сериозните усложнения са по-редки - най-вече мултисистемният възпалителен синдром. При температура и необясними обриви по корема, търсете незабавно лекарска помощ, заяви Лисичкин.

Вече сме на трето място в ЕС по брой влезли в болница заради коронавируса

България е вече на трето място в Европа по брой хоспитализирани заради коронавируса. Това показват най-актуалните данни на Европейския ...

Пред БНТ от болницата в Гоце Делчев признаха, че буквално във всеки един момент пускат за домашно лечение болни от COVID-19, за да успяват да се грижат за най-тежките случаи в болницата. А "Спешна помощ" в Благоевград отказвала да превозва пациенти от болницата в Гоце Делчев към друга болница, ако нямало предварителна уговорка с другото лечебно заведение.

В Кюстендил обаче отчитат лек спад на положителните PCR проби, както и малко намаление на приема на нови пациенти в болница. Припомняме, че там първи през тази година наложиха по-сериозни мерки - включително носене на маски на открито. Местният оперативен щаб отчита плато на заразата, а сега предстои ново заседание. Най-вероятно ще има предложение в Кюстендилска област да се мине изцяло на електронно обучение.

Още: Коронавирусът в България: Огромен брой заразени, починали и приети за интензивно лечение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Искат отмяна и пренаписване на указанията за отпускане на медицинските храни

Докато институциите спорят за варненска болница, тя спечели 7 милиона лева

Директорът на "Пирогов" ще се кандидатира за нов мандат

Безплатни инвитро консултации с проф. д-р Джем Фичиджиолу в София на 01.06.2024 г.

Ръст в броя на заразените с Ковид у нас за денонощие

Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Изненадващи новини: Намалява броя на младите лекари, напускащи България

Ако дойде морбили, нещата ще бъдат трагични: Предупреждение от медик

Лекар: Стана стандарт да ни оперира робот, нови технологии навлизат в медицината

Коронавирусът в България: Едва 0,24 на сто от пробите са положителни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване