X
 
 

Законови промени карат директор да решава казуси на парче с ТЕЛК

708 0
Законови промени карат директор да решава казуси на парче с ТЕЛК
Снимка: iStock/Guliver
НЕЛК определи 100% степен на увреждане и задължителен асистент за Кристина Кючукова. Решението е по повод жалба на майка й, която в началото на седмицата получи скандален отказ от Първи състав на ТЕЛК Пазарджик, който на практика остави двете без никакви средства. Оказа се, че комисията е взела решение без присъствието на важен за случая експерт. В деня, в който Недка Кючукова отива на ТЕЛК с дъщеря си Кристина, няма психиатър. Детето не е прегледано, но педиатър издава решение, че момичето не се нуждае от асистент и няма увреждания. Целият случай можете да прочетете ТУК.

Казусът доведе до уволнение на директора на Многопрофилната болница в Пазарджик. Новият изпълняващ длъжността директор Красимир Темнилов е издал заповед в болницата: "При необходимо решение от ТЕЛК всички деца под 16г. при проблеми с психично, неврологично или офталмологично заболяване, задължително да бъдат консултирани от съответните специалисти. Особено при регистрирани придружаващи заболявания." Това съобщи самият той пред Нова тв.

След законови промени: ТЕЛК лиши тежко болно дете от помощи

Скандално решение е взел един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик. Оказва се, че експертната комисия взема важни решения, свързани с тежки...

Така на практика се налага директорът на болницата да попълва празнина в разпоредбите.

Actualno.com припомня, че на 16 октомври Министерският съвет прие решение, с което отпадна изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се. Промените бяха предложени по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и одобрени от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Според решението на Министерски съвет причините за предложената промяна в правилника са свързани с "практически проблеми в неговото прилагане и някои несъответствия с други нормативни актове", сред които са именно изискването в заседанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването. Още за решението можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...