Заповедта за задължително принудително влизане в болница - за да се усвояват пари от НЗОК ли е?

12734
Заповедта за задължително принудително влизане в болница - за да се усвояват пари от НЗОК ли е?
Снимка: БГНЕС

"Никой не може да бъде подлаган на лечение против волята му. Има изключения, но за тези процедури има строг съдебен контрол". Това заяви пред БНР адвокат Мария Петрова, според която всяко друго положение не съответства нито на Конституцията ни, нито на редица международни актове.

"По-страшното тук е, че със заповед на министъра на здравеопазването се нарежда задължителна изолация и болнично лечение на определени категории лица", допълни юристът. Заповед на министъра на здравеопазването постановява хората над 60 години, заразените с хронични заболявания, тези с нарушена имунна система и такива, които имат затруднено дишане и задух, да влизат задължително за лечение в болница. Заповедта предизвика сериозна реакция във Facebook.

Ананиев пусна концерти и кина, но при строги условия

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед (№ РД-01-256/11.05.2020 г.), с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и...

"Има точка, която казва: "Лица с невъзможност за изолация и лечение при домашни условия". Кой и по какъв ред, как ще установи тази невъзможност", пита юристът. Според нея, това значи само, че ако се заразим утре, но нямаме оплаквания, можем да бъдем насила хоспитализирани по де факто неясни критерии.

Юристът призова да се прави разлика "между изолацията, налагането на мерки, които целят ограничаване на заразата и задължителното лечение". Имаме Наредба 21, която коментира изрично изброени инфекциозни и заразни заболявания, които подлежат на такъв тип лечение, но там има съвсем друга процедура, подчерта Мария Петрова.

"Защото ако днес настроението на министъра е да определи тези 4 категории лица, ние не знаем дали утре настроението няма да се промени. И понеже в момента голяма част от лечебните заведения хората се страхуват или не ги посещават и не могат да работят, да генерират приходи, НЗОК не им изплаща пари – не може това да се явява основна предпоставка всички да влизаме в болница. Ако толкова сме мислили за общественото здраве, защо до момента ги нямаше тези критерии, когато уж беше пикът на епидемията, когато проследявахме епидемиологичните вериги? Сега, когато мерките са разхлабени, изведнъж решаваме, че определени хора задължително ще влизат в болница!"

Според адвокат Петрова, тепърва почват делата срещу тази заповед и въобще всички заповеди на здравния министър.

Вече без маски на открито

Ползването на маски на открито отпадна. Това стана ясно днес (01.05.20 г.), след среща между министър-председателя Бойко Борисов и член...

"Има един текст, който казва: "Лица на видима възраст над 60 години", коментирайки времевия интервал, в който възрастните хора ще могат да пазаруват", припомня тя само едно от основанията да се водят дела. Според Мария Петрова подобни текстове трябва да са ясни и недвусмислени, за да могат да се прилагат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com