Заради коронавируса: България затяга мерките за влизащи от още държави, включително българи

11146
Заради коронавируса: България затяга мерките за влизащи от още държави, включително българи
Снимка: БГНЕС

Актуализиран е и списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт.

Припомняме, че в червената зона, по критерии на ЕС броят на хората, заразени с коронавируса, надвишава 120 на 100 000 жители. Какво значи това, че нови държави стават червени - затягат се мерките за влизане в България на идващи от там! Това значи, че от "червени държави" дори българи, влизащи без отрицателен PCR тест независимо дали имат ваксинационен сертификат, се подлагат на 10-дневна карантина с предписание на РЗИ! А чужденци, идващи от червени държави, не могат да влизат, ако идват само с цел туризъм. Пълният текст на заповедта можете да намерите ТУК!

Пристигащите от Русия и Португалия се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа. Пристигащите от тези държави български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени карантината при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

В Германия разпространението на коронавирус се е увеличило с един и половина пъти

Понастоящем има 8,6 случая на коронавирусна инфекция на 100 хиляди жители на Германия. На 6 юли числото беше 4,9, предаде БГНЕС. В ра...

Деца до 12-годишна възраст, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да е необходимо да представят документи за COVID-19. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед.

Съгласно заповедта от днес, 16 юли, в часовия интервал от 08.00 до 20.00 ч. се допуска влизането в Република България през ГКПП „Стрезимировци“.

Заповедта влиза в сила от 19 юли, понеделник. 

Припомняме още, че от 1 юли служебният здравен министър Стойчо Кацаров издаде нова заповед за режима на влизане в страната. Новото в случая е, че разделяме страните на червена, оранжева и зелена зона, на базата на броя заболели и на процента на положителните тестове. "Списъкът ще се обновява всяка седмица, така че хората да имат предвидимост. Заповедта ще влезе от 1 юли, така че хората, които влизат в страната да са информирани и да не могат да бъдат изненадани от нова заповед“, уточни тогава министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com