Защо бяха спрени новите мерки за COVID-19, поискани от Ангел Кунчев?

5544
Защо бяха спрени новите мерки за COVID-19, поискани от Ангел Кунчев?
Снимка: БГНЕС

Има ли разнобой между членовете на Националния оперативен щаб или отново става дума за лоша комуникация? Въпросът излиза на преден план след ново разминаване в позициите на експертите в него по повод въвеждане на допълнителни мерки заради коронавируса. Защо въвеждането им беше отменено?

Припомняме, че вчера по време на редовния вече брифинг за коронавируса националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че е време за нови мерки, като "зелен коридор" за пазаруване на възрастните, 50% от работещите във фирмите да са хоумофис, вечерен час за всички заведения в страната, както и законодателна промяна, която да позволи на здравният минситър да командирова медици в нуждаещи се клиники.

Дончев за коронавируса: Изкуството е да се движим по ръба на бръснача. КПП-та няма да има

Кога ме видяхте да излъчвам или внушавам нездравословен оптимизъм или някой от колегите? Решението е политическо, защото отговорността ...

"Не споделям оптимизма на част от управляващите, че ще постигнем кой знае колко добър резултат. Очевидно е, че ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сега действащата заповед на здравния министър, като всички предвидени мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така се развиват нещата, и за по-дълъг период.", заяви той и изброи кои нови мерки ще се въведат: Доц. Ангел Кунчев: Време е за нови мерки, удължаваме настоящите, може и за по-дълъг период

Малко по-късно здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов заяви пред btv, че нови мерки няма да има. Днес и проф. Асен Балтов, директорът на Пирогов, обяви същото: "Категорично не закъсняват. Виждате, че от днеска имаме и много оздравели - 764 отчита системата. Намалява и бройката на новопозитивните. Аз лично смятам, че ако продължава това поведение на гражданите да спазват мерките, да имат дисциплина, дистанция, носене на маски и изключително важната солидарност, смятам, че нещата ще се регулират и ще влезем в едно добро плато."

"Доц. Кунчев е човекът, който трябва да предлага мерки. Това е неговата работа. Разбира се, тези мерки трябва да бъдат приложени, когато стане необходимо, но както виждате за момента това не е необходимо. Смятам, че ако добре се пазват мерките, които и в момента важат, нещата ще бъдат под контрол. ", каза Балтов.

Около 150 пациента с оплаквания от COVID-19 са минали през "Пирогов" снощи. Около 20 души са били хоспитализирани, потвърди Балтов и призова хората за спокойствие.

Той изрази надежда, че системата ще продължи да работи на по-бързи обороти, а потоците на пациенти с коронавируса ще бъдат разделени от тези с други оплаквания.

Атанасов към Борисов: Невежеството убива повече от пандемията

"Основният проблем в управлението днес и тази криза е липса на доверие към властта от населението . Над 70% от хората нямат доверие в т...

Пирогов не е огнище на COVID-19

Балтов категорично отрече "Пирогов" да е гнездо на заразата.

По думите му болните медици в "Пирогов" - има още около 30 заразени, но са се заразили повече във външна среда или са се заразили при лечение.

Той подчерта, че болницата е с един от най-високите показатели по брой излекувани пациенти.

Пред спешната клиника вече е поставен мобилният фургон, в който се изследват пациенти със съмнение за коронаиврус и се определя степента на тяхната спешност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com