Защо българите отказват да се ваксинират срещу Covid-19?

4526
Защо българите отказват да се ваксинират срещу Covid-19?
Снимка: БГНЕС

Липсата на достатъчно достоверна информация, наличие на хронични заболявания или вече преболедуван Covid-19 са най-честите причини за отказ от ваксинация срещу коронавируса у нас.

Това показват резултатите от национално представително проучване на "Галъп интернешънъл“, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването между 24 февруари и 1 март сред 812 пълнолетни българи.

На въпроса „Какви са основните причини, поради които Вие сте неваксиниран срещу Covid-19?” 21,2% от неваксинираните посочват като причина за отказа преболедуване на вируса. 6,7% от заявяват, че имат достатъчно антитела или достатъчно силен имунитет. За 19,1% от хората ваксината всъщност би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания, алергии или други причини.

Онези, които не се чувстват уверени във ваксините са 19,1%, а онези, които ги отхвърлят като цяло - 18,6%.

 

За 14,4% от неваксинираните у нас пък ваксините не помагат. В 11,7% от отговорите личи аргументът „създадоха ги подозрително бързо“.

6% от анкетираните определят като съществена причина за неваксиниране факта, че не са били в достатъчна степен насърчени от личните лекари или че дори личните лекари са били против.

 

43,1% от запитаните неваксинирани посочват различни причини за да не си поставят ваксина. 28,5% заявяват, че ваксина не им е нужна. 25,9% изтъкват само причини, свързани със самите ваксини.

От отговорите е видно, че има няколко заболявания, които са се превърнали в клишета в общественото съзнание като несъвместими с ваксинацията – сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, наличието на или опасността от тромбоза и други проблеми със съсирването на кръвта, белодробни заболявания.

За 53,7% достоверната информация за използваните в страната ни ваксини срещу Covid-19 не е достатъчна. 36,6% смятат, че надеждната информация за ваксините у нас е достатъчно, а около една десета не могат да преценят.

Причините за поставяне на ваксина

Страхът от вируса и желанието на хората да се предпазят са основна причина за ваксинациа според 26,7% от анкетираните. Грижата за семейството и околните - за 17,7%, вярата в науката и медицината - за 14,1%.

61,1% от всички ваксинирани имат нагласата да си поставят още ваксини, ако се наложи. Делът на ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече срещу Covid-19 е 26,2%.

77.7% от неваксинираните респонденти заявяват, че няма да си поставят ваксина. Около една десета се движат дяловете на неваксинирани.

 

66.8% от всички запитани са съгласни с твърдението, че определени кръгове имат интерес пандемията да се поддържа и да не приключи скоро. 57.3% от участвалите в изследването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно създаден и че напрежението около Covid е по-скоро шумотевица и паника. За 60% Covid е просто силен грип.

В същото време 72.1% се съгласяват, че коронавирусът е опасен най-вече за възрастните и хора и тези със заболявания. 63,1% изразяват мнението, че пандемията затихва и скоро ще приключи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com