X
 
 

Застраховател за новия модел в здравеопазването: Фондовете ще бъдат основно администратори

1067 0
photo of Застраховател за новия модел в здравеопазването: Фондовете ще бъдат основно администратори
Снимка: iStock/Guliver
"Действително предложението на министъра е за пълна демонополизация на Здравната каса. В това предложение се запазва принципът на солидарността." Това каза Светла Несторова от Асоциацията на Българските застрахователи в интервю за bTV.

"Според модела частните здравни каси не биха могли да селектират риска. Хората ще отделят 8% от дохода си, но фондовете ще получават осреднена вноска за всеки човек. Те ще знаят колко лица са записани и какъв е размерът на средната вноска, ще знаят какви пари ще получат, но няма да знаят какво ще изхарчат" обясни още Несторова.

БЛС: Недопустим е нов здравен модел без увеличение на цените на услугите

"Българският лекарски съюз е категоричен, че е недопустимо управляващите да си играят по този начин с нервите на изпълнителите на медиц...

Според нея фондовете ще бъдат основно администратори на тази дейност и конкуренцията ще бъде в администрирането на услугите.

"Административните разходи ще бъдат ограничени до 3%, което означава, че те ще трябва да се конкурират веднъж при ефективността си при администриране на услугите, но също така и по отношение на договарянето с доставчиците на медицински услуги", обясни Несторова.

Лечебните заведения би следвало да се конкурират по цени, а заедно касите би трябвало да контролират този процес. При предложения вариант няма възможност за концентрация на никой никъде, това ще зависи от свободния избор на хората. Всеки който не отиде да си смени фонда, ще остане в касата, посочи Светла Несторова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...