МЗ още не знае дали ще се надгради или не основният пакет здравни услуги след реформата

3943
МЗ още не знае дали ще се надгради или не основният пакет здравни услуги след реформата
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Не може да се направи изводът дали ще бъде намален или разширен пакетът на здравни услуги, тъй като НЗОК може да си позволи надграждане. От сега не може да се направи изводът. Трябва да се направи анализ на обема дейности, освен на цена, защото има редица дейности, които се отчитат в по-голям обем." Това каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в коментар за здравната реформа. Тя допълни, че размерът на здравната вноска се запазва и ще бъде остойностена до края на годината. Начева заяви пред БНТ, че е необходимо да се направи извода дали в рамките на 8 лв. могат или не могат да се покрият настоящите дейности.

По думите ѝ НЗОК ще бъде абсолютно равнопоставена с бъдещите фондове, а изборът на хората ще е изцяло доброволен. "Идеята е да има яснота, прозрачност и предвидимост. Ако се налага да се доплаща това да е техен доброволен избор", обясни още Начева. 

Националната мрежа за децата осъди здравното министерство

Национална мрежа за децата спечели дело срещу Министерство на здравеопазването за отказ за предоставяне на информация по Закона за дост...

Тя допълни, че "размерът на месечната вноска ще зависи от броя записани лица в бъдещите фондове, от ефективността на управление на средствата - това е въпрос на конкуренция между тях." Начева увери, че фондовете няма да имат право да избират своите клиенти и няма да имат право да предоставят условия, различни от първоначално обявените. 

По думите ѝ редките заболявания ще останат в основния пакет на здравното министерство.  Тя увери и, че предлаганият модел е солидарен и няма как да облагодетелства едни за сметки на други.

На въпрос как новият модел ще помогне на болници като тази във Враца, Начева отговори, че причината за състоянието на такива болници е свързана с изпадането им във финансови дефицити, недостигът на медицински персонал и демографски фактори и обстоятелства. 

"Наясно сме, че има неуредици в работата на НЗОК. С новия модел даваме възможност кой да се грижи за парите ни за здраве. Това като че ли в момента липсва." Така зам.-здравният министър Бойко Пенков защити идеята за нов здравен модел.

Здравноосигурителната реформа възбуди стари критики и нови съмнения

Като отговор на противоречиви мнения от такива за запазване на сегашната здравноосигурителна система до обратните - за пълна промяна...

Пред Нова телевизия Пенков беше категоричен, че фондовете няма да имат право да откажат на даден човек да бъде осигурен, защото е болен от нещо. Точно това е в основата на огромните спорове за американската здравна реформа и предишният американски президент Барак Обама въведе т.нар. пакет "Обамакеър" с цел да задължи застрахователите да не отхвърлят хронично болни за застраховка, но сегашният президент на САЩ Доналд Тръмп атакува "Обамакеър".

Пенков отрече и, че фондовете ще свият здравните пакети, защото здравният министър определял с наредби какво се лекува. Единствено могат да предложат допълнителни услуги и от там да печелят, подчерта той.

На въпрос какво ще стане със здравноосигурените на повече от едно място, отговорът беше, че осигуровката върви до съответната максимална кота. Осигуровките не се трупат една върху друга, а се допълват до максималния праг, до който можеш да стигнеш, уточни зам.-здравният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com