Здравната каса се мъчи да не плаща за направени PCR-и в болниците

1566
Здравната каса се мъчи да не плаща за направени PCR-и в болниците
Снимка: iStock/Guliver

Нов спор за COVID разходите на Здравната каса се води между нейните надзорници, съобща в. "Сега". В края на март антигенните тестове най-сетне бяха признати и при плащанията по клиничните пътеки, като за това бе подписан специален анекс към националния рамков договор. Дотогава - три месеца след официалното им влизане в диагностиката на COVID-19, антигенните тестове не важаха при отчитането на лечение в здравните заведения, поради което болницата трябваше да харчи пари за PCR-тест или да кара пациента да си го плаща.

Заради тези тестове миналата година бяха завишени цените на клиничните пътеки, но проблеми очевидно продължава да има, тъй като според Лекарския съюз има отказано плащане на клинични пътеки за пациенти, непотвърдени с PCR-тест. Признаването на антигенните тестове мотивира ръководителя на НЗОК професор Петко Салчев да настоява в надзорния съвет касата да преустанови плащането на PCR тестовете.

Болници продължават да искат пари за PCR тест от пациенти, въпреки че се плаща от НЗОК

Болници продължават да искат от пациентите си да си платят за PCR тест за коронавирус, преди да ги приемат, въпреки че изследването веч...

"Помислете дали, след като ще приемаме антигенния тест, е необходимо да заплащаме полимеразната верижна реакция, която е много по-скъпа и в случая се явява като потвърдителен тест", настоява той пред членовете на съвета, става ясно от стенограма на въпросното заседание. Въпросът обаче е оставен за друг анекс на рамковия договор. "Не обсъждаме в момента промяна във финансирането на полимеразната верижна реакция. За следващ анекс ще обсъждаме този въпрос", коментира заместник-министър Жени Начева, която е председател на надзора на касата. Това е и последното заседание на надзорния съвет.

От стенограмата на същото заседание става ясно и до какви главоломни суми е стигнало плащането на бонуси от 1000 лева за работа на първа линия благодарение на изпуснатата трета вълна у нас, чието начало съвпадна с отварянето на ресторантите. Средномесечно разходът за това вече е около 38 000 000 лева, но за март ще достигне 50 000 000 лева, се разбира от дебат около промяна в методиката за разпределяне на парите.

През март хоспитализациите стремително се увеличиха, като на 1 април в болница имаше над 10 000 пациенти с COVID-19. Това е наложило методиката да се допълни - до април тя предвиждаше максимум 400 души персонал да получават бонус, ако през болницата са минали повече от 200 пациенти с COVID-19. Сега се добавя нов критерий - при преминали над 400 пациенти директорът ще получи средства за 600 души и ще ги разпредели според това кой се е грижил за тях. Според шефа на касата става въпрос за 4-5 големи болници, като с тази добавка средствата за този бонус се увеличават от 38 на "50 и няколко милиона лева".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com