Здравният министър призна - търговците "изнудват" за някои ваксини за деца

24112
Здравният министър призна - търговците "изнудват" за някои ваксини за деца
Снимка: БГНЕС

Дистрибутори на ваксини за бебета са искали от служебното здравно министерство да толерира едни ваксини за сметка на други. Това заяви служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков.

По думите му идеята на търговците била държавата да покрие едни ваксини, а други – не. Но въпреки тези маневри, Ненков увери, че проблемът с ваксините за деца ще бъде решен. Търг за ваксините за 2015 година ще има, увери Ненков, цитиран от Дарик радио.

Петвалентната ваксина за бебетата ще бъде доставена през декември

Петвалентната ваксина, необходима за имунизирането на новородените, ще може да бъде доставена в страната ни през декември тази година, ...

Преди повече от месец стана ясно, че липсва шествалентната ваксина за бебетата, родени след 1 юни. Проблемът се появил, след като бившият здравен министър Таня Андреева направила промяна на имунизационния календар, като имунизацията на новородените с петвалентна ваксина е заменена с шествалентна.

След проведена обществена поръчка фирмата изпълнител подала молба за вписване в позитивния списък на шествалентна ваксина под формата на спринцовки. Оказало се обаче, че фирмата не може да достави такива, а има на разположение флакони, които обаче не са вписани в позитивния списък, а фирмата не е направила стъпки за това. За да се реши проблемът, започна имунизация на новородените с четиривалентна ваксина и отделно се поставя ваксина срещу Хепатит Б.

Ненков обясни, че родителите, които се притесняват и не искат да чакат за ваксинациите на бебетата си, могат да намерят ваксини в аптеките, но ще трябва да ги заплатят сами.

 

Все още липсват ваксините за новородените

Шествалентната ваксина, с която трябва да бъдат имунизирани родените след 1 юни бебета, все още липсва. Имунизацията е трябвало да зап...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване