Здравният министър видя проблеми с регламентите и квалификацията на болниците

3907
Здравният министър видя проблеми с регламентите и квалификацията на болниците
Снимка: БГНЕС

Съмнявам се, че някъде може да бъде отказано да бъде приет пациент в крайно тежко състояние. Така здравният министър проф. Николай Петров коментира болната тема дали в България спешните пациенти са нежелани, защото няма печалба за болниците от клинични пътеки.

Николай Петров обаче призна, че регламентът в момента не позволява на лекари в болница да отидат на близко разстояние да окажат помощ. Тук става въпрос за реанимация, за оказване на първа помощ, които са направени във връзка с бъдещи съдебни процеси, обясни министърът. Хората са доста притеснени и затова спазват регламентите, макар те да са неприятни в някои случаи, каза Петров пред Нова телевизия.

Засега няма заведени дела от болници срещу държавата заради пръстовия идентификатор

Към настоящия момент няма заведени дела от болници спрямо държавата заради закупено оборудване за въвеждане на т.нар. пръстов идентифик...

Няма ясно разписан регламент, ако един пациент е зле, къде да бъде закаран и кой е длъжен да се заеме с него, призна Николай Петров. И даде пример – при пациент от Монтана в тежко състояние възникват няколко проблема. Първият – дали има легла в реанимация и дали има адекватно оборудване. Второ – да не се оставят лекарите от Монтана да молят по телефона да бъде приет от някого. Трето – какво струва като пари на приемащата болница такъв пациент. В тази връзка е редно да има покритие от НЗОК, смята Петров, който обаче постави и въпросът с квалификацията на различните болници – защо например от една болница с определена квалификация се препраща човек в друго лечебно заведение със същата квалификация? Защо колегите от първата болница не могат да се справят, зададе въпрос здравният министър, намеквайки, че предстои и ревизия в нивата на квалификация на болниците.

Изпитах душевно удовлетворение, въпреки че човекът почина – Бог да го прости. Така Петров разказа за скорошен случай, при който той оказа спешна помощ на пациент. Той уточни, че видял линейката с пациента пред здравното министерство и отишъл да помогне, като поел сърдечния масаж. След това пациентът бил закаран във ВМА.

Петров разказа и за своя собствен скорошен прием във ВМА. По думите му никой не се отнасял с него като специален пациент и не е ставало въпрос за бъбречна криза, каквато информация се появи по медиите, но не уточни за какво е ставало въпрос – каза само, че е претърпял операция. Здравният министър заяви и, че трябва да се изпълнява протокол, а не да се мисли субективно. Затова и той не пожела да коментира в детайли единият от двата придобили скандална известност случаи с починали пациенти – починалата от сепсис 67-годишна Петя Илиева. Петров само каза, че доколкото знае, Илиева е приета в клиника, в която се лекуват шокови състояния.

Състоянието на болниците

Финансови и административни санкции за "Пирогов" и още 2 болници

Това, което може да се промени по отношение екипите на спешна помощ, е да бъде запълнен съставът им. В момента няма желаещи да работя...

Не може при обществени поръчки за съвместна дейност да печели частната структура пред болницата, смята Николай Петров. И даде пример – болницата в Ловеч сключва договор с частен ангеограф, а лечебното заведение кандидатства . Годишно 3,3 млн. лева – 3 млн. за частната структура, 300 000 остават за болницата и така по 10 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com