Бебе с автоимунен енцефалит се нуждае от финансова помощ за лечение

6587
Бебе с автоимунен енцефалит се нуждае от финансова помощ за лечение
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова

Една от най-редките медицински техники – плазмафереза - за първи път бе приложена в Пловдив на бебе на годинка и два месеца, страдащо от автоимунен енцефалит.

Процедурата представлява пречистване на плазмата, като целта на интервенцията е пречистване на кръвта от антитела. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“, съобщава кореспондентът на Actualno.com.

Започва изплащането на заплатите във врачанската болница

В началото на следващата седмица ще бъдат изплатени 80% от заплатите за август на медицинския персонал в МБАЛ „Христо Ботев&ldqu...

Автоимунният енцефалит е мозъчно възпаление – антитела увреждат мозъчните съдове. Заболяването се причинява от погрешна атака срещу мозъка от имунната система.

Бебето е прието с гърчове и нарушено съзнание, уточняват от лечебното заведение. Преди да пристъпят към извършване на плазмаферезата, медиците са направили други опити за лечение на симтомите, но са останали без особен резултат. Според пловдивските лекари, лечението на детето е успешно.

Плазмафереза на толкова малък пациент се извършва за първи път в България, казват от лечебното заведение. Следващото, което предстои на едногодишното дете, е възстановителна терапия с различни препарати. Целта е медикаментите да подтиснат образуването на антителата, увреждащи мозъка. Необходими са още няколко процедури, за които обаче семейството на момченцето няма средства. До момента родителите са платили абсолютно цялата сума по лечението на рожбата си, тъй като консумативите за тази процедура не се възстановяват от НЗОК.

Професор Илиев от УМБАЛ „Свети Георги“, чийто екип е извършил интервенцията, е и преподател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив. По време на свои лекции лекарят споделил случая със студенти от 4-ти курс, като разказал и за финансовия проблем на семейството.

Лекари, медицински сестри и граждани на Враца пак на протест в защита на болницата

Въпреки поройния дъжд и почивния ден, лекари, медицински сестри и граждани на Враца излязоха на протест в защита на съществуването на в...

Прохождащите медици по фармация приели присърце историята на детето и се обърнали за помощ към свои колеги от Медицинския факултет и от Факултета по дентална медицина. Всички заедно събрали над 1 000 лева. Сумата вече е предоставена на родителите на едногодишното момченце, за да се закупят необходимите консумативи за плазмаферезата. „Средствата са били достатъчни, за да се осигурят две процедури и затова на този етап всякаква финансова помощ ще помогне на детето.“, посочват от болницата.

Всички, които имат желание и възможност да станат дарители, могат да се обърнат към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, по-позната като Детска клиника, на адрес: град Пловдив, булевард „Васил Априлов“ №15А, База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от В ПОМОЩ НА:

Нужни са средства за лечението на малкия Борил

Майка на две малки деца има нужда от средства, за да живее

35-годишната Розина събира средства за операция

Зов за помощ: Най-малкото дете с присаден черен дроб в България има нужда от рехабилитация

Наталия събира средства за лечение на рядко заболяване

11-годишната Рая има нужда от средства за борба с болестта

Да помогнем на Йоан, за да види как расте дъщеря му!

9-годишният Богомил се нуждае от спешна операция

Да помогнем на Йоан да проходи

Божи ще получи обаждане за трансплантация, но няма необходимата сума

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com