X
 
 

100 животински видове изчезват всеки ден

4271 0
photo of 100 животински видове изчезват всеки ден
Снимка: Pixabay
В Световния ден на животните организациите, които се грижат за оцеляването им, предупреждават за застрашаване на много животински видове и лошото им състояние в различни части на света.

Световният ден на животните беше обявен през 1931 г. на конвенция на екозащитниците във Флоренция, за да се подчертае статутът на застрашените видове в неравностойно положение. Решено е този ден традиционно да се празнува на 4 октомври, когато католическата църква празнува Св. Франсиско Асишки – защитник на животните.

Парламентът прие хуманно овладяване на популацията на бездомни кучета

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за защита на животните. Измененията в закона се налагат заради необходимостта...

Целта на Световния ден на животните е да се подобри отношението към животинските видове по света, като се предостави подкрепа на лица, групи и организации за хуманно отношение към животните, предава БГНЕС.

В света има над 40 000 застрашени вида, съобщава МИА.

Според Комитета на ООН за защита на животните и природата 100 вида животни изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба.

Сред най-критичните видове, когато става въпрос за оцеляване, са големите панди, тигрите, морските костенурки, големите примати, слоновете и носорозите.

Природозащитници предлагат без временни приюти за кучета

Три са основните предложения относно промените в Закона за защита на животните, които са изпратени от Фондация „Програми за живот...

Защитниците на животни предупреждават, че и в най-развитите държави в света с уредено законодателство има "срамни изключения на застрашаване животни" и посочват за пример испанската корида и английската традиция за лов с кучета, който е забранен.

Как негативни примери се посочват и китайските ферми за мечки, които се поддържат за нуждите на медицината, антихуманния лов за износ на морски костенурки в Индонезия и Япония и редица други заплахи за оцеляването на животните. Особено внимание се обръща на застрашаването на тигрите, които са частично унищожени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители