126 милиона години насекомите знаят как да се прикриват

79408
126 милиона години насекомите знаят как да се прикриват

Всички сме виждали насекоми, които приличат на листа или малки клонки. В света има около 3200 вида пръчковидни и листовидни насекоми, наричани също ходещи пръчки и ходещи листа, които са сред най-интересните представители на царството на инсектите. По този начин те се спасяват и не стават вечеря на гладни птици.

Камуфлажът им обаче не е скорошна адаптация - международен екип от учени съобщава за откритието на фосил на насекомо, което още преди 126 милиона години е прибягвало до него, предаде Ройтерс.

Калинките летят по 120 километра без почивка

Калинките могат да прелетят без почивка разстояние от 120 километра със скоростта на галопиращ кон. Червените буболечки могат да се за...

Фосилът на насекомо, наречено Cretophasmomima melanogramma, е най-ранното свидетелство за използване на камуфлаж от пръчковидни или листовидни насекоми. Открит е в китайската провинция Ляонин, където са намирани множество интересни вкаменелости от ранни птици и динозаври с пера.

Палеонтолозите са установили, че древното насекомо удивително е приличало на листата на растение от рода на гинко, което е расло на същото място. Специалистите смятат, че насекомото е развило способността да прилича на тези листа и дори да наподобява зеления им цвят, за да се слива със заобикалящата среда, криейки се от хищници.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com