14 февруари: Ден на влюбените или ден на разбитите сърца?

2191
14 февруари: Ден на влюбените или ден на разбитите сърца?
Снимка: 51581 / Pixabay

В навечерието на Деня на влюбените учените се опитват да бъдат в крак с всеобщата еуфория и публикуват резултатите от „най-романтичните изследвания“. Например по-рано математик изведе формула за идеалното предложение за ръката и сърцето, разказвайки кога да започне вечерята, в кой момент да се направи предложението и колко пари трябва да бъдат похарчени за годежен пръстен, за да се чуе заветното „да“, пише Daily Mail.

Още едно изследване на учени не се оказва толкова позитивно. Този път учените се съсредоточили върху музиката, която хората слушат в дните до 14 февруари и на самия Свети Валентин. В резултат изследователите стигнали до извода, че е по-лесно да наречем 14 февруари „ден на разбитите сърца“. Поне това казва музиката, която хората слушат на този ден.

Глобалната музикална стрийминг платформа Deezer е анализирала музиката, която хората предпочитат да слушат през този период. Данните показват 560% глобално увеличение на слушането на любовни песни в дните преди 14 февруари, което предполага, че „романтиката е все още жива и здрава“. Уви, това се оказало не съвсем вярно.

Анализът на най-популярните песни за Свети Валентин свидетелства, че този празник всъщност не е толкова романтичен, колкото си мислим. Според експерта по музика и психология в университета Линкълн, д-р Анемиеке ван ден Тол, човек би си помислил, че в навечерието на Свети Валентин хората ще бъдат в романтично настроение и ще планират среща, но анализът показва, че нещата стоят съвсем различно.

Д-р Ван ден Тол също отбелязва, че песните за разбито сърце вероятно могат да помогнат на хората да „насочат емоциите си в необходимата посока“. Например осъзнаването, че някой друг е преживял нещо подобно на това, което и ние, може да ни даде надежда и също така да ни помогне да преосмислим всеки негатив.

Резултатите също така показват, че хората започват да слушат тъжна музика в късния следобед, която достига пик в 20:15 часа. Като цяло анализът показва, че потребителите на Свети Валентин предпочитат песни за раздяла, несподелена любов, изневяра и предателство.

Изследователите също така отбелязват, че има основателна причина хората да предпочитат тъжни песни, а не весели: защото те са способни да „излекуват разбитото сърце“. Например в изследване от 2022 г. учените установили, че тъжната музика може да помогне на хората, изпитващи сърдечна болка, да намерят отново радост и надежда. Освен това тя помага да се активира съчувствието и дори подобрява настроението.

Резултатите от изследване от 2020 г. също показали, че на Свети Валентин хората се чувстват принудени да бъдат романтични в този ден, да отидат на среща или да се държат така, сякаш празникът е важен за тях, дори и да не е съвсем така.

По-рано стана известно, че болката от "разбитото сърце" е научно доказана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно