2015 година ще бъде по-дълга

35086
2015 година ще бъде по-дълга
Снимка: Gettyimages

Тази година ще бъде с 1 секунда по-дълга от останалите поради лекото забавяне във въртенето на Земята, съобщава в. "Дейли мирър". Някои учени се опасяват, че добавянето на "високосната секунда", което ще бъде осъществено на 30 юни по обяд, може да предизвика хаос в интернет.

Добавянето на допълнителната секунда се налага от забавеното въртене на Земята с около 2 хилядни от секундата всеки ден. Когато за последен път тя бе "внедрена" през 2012 година, хиляди сайтове, сред които Mozilla, Reddit и LinkedIn получиха сривове.

Ракът - лош късмет, а не вредни навици

Сензационно, макар и спорно откритие са направили учените от университета „Джон Хопкинс“. Две трети от случаите на онколог...

Когато на 30 юни бъде прибавена 1 секунда, този ден няма да съдържа 86 400 секунди, а 86 401 секунди. За пръв път високосна секунда беше прибавена преди настъпването на ерата на интернет - през 1972 година. Това ще бъде поредното 26-о пренастройване на часовниците в съответствие със забавянето на въртенето на Земята.

Високосните секунди се използват за изравняване на гражданското време, което е променливо, с атомното време, което е константа. Ако това не се направи, времето ще изостане с 2-3 минути до 2100 година и с половин час до 2700 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com