А вие смятате ли, че са прости едноклетъчни?

4482
А вие смятате ли, че са прости едноклетъчни?
Снимка: iStock

Порталът MailOnline се е допитал до редица експерти за това какво мислят за потенциалния извънземен живот, който може да съществува в Слънчевата система и на далечни екзопланети. Мненията на учените са доста различни. Изследователите отбелязват, че извънземните може да имат такива характеристики като големи мозъци, огромни крила или вретеновидни тела, но също така може да изглеждат почти като хора.

Професор Дейвид Ротъри от Отворения университет казва, че те може да изглеждат като „колония от микроорганизми върху камъни на дъното на океана“. Въпреки че е „възможно да съществуват и по-големи организми, които са еволюирали да се хранят с микроби, подобни на раци, скариди и калмари същества едва ли се срещат в океаните на луната на Юпитер Европа“.

Летящ обект над Хавай, "мече" на Марс - какво е обяснението? (ВИДЕО)

Японски телескоп засне снимки и видео на летяща синя форма над Хавай на 18 януари. Във видеото обектът започва като малка бяла сфера, л...

Професор Андрю Коутс от Лондонския университетски колеж смята, че всички форми на живот в нашата Слънчева система ще бъдат „прости едноклетъчни“.

Астрономът Майкъл Гарет, професор в Университета в Манчестър, смята, че отговорът на въпроса как може да изглежда „сложният живот“ до голяма степен ще зависи от средата, в която той се развива. Например по-масивна планета, където силата на гравитацията е по-силна, може да благоприятства форми на живот, които са по-скоро плътни и мускулести, докато по-малко масивна планета (където силата на гравитацията е по-слаба) може да е подходяща за развитието на по-сложни форми на живот, представителите на които ще бъдат доста слаби и високи.

Гарет казва още, че ако Земята имаше по-малко плътна атмосфера, в нея биха могли да съществуват „форми на живот с огромни крила“. „Или – ако вашата звезда е червен гигант – може да намерите живот с очи, които са много по-чувствителни и по-големи от нашите“, добавя той.

Професор Гарет е един от многото учени, които смятат, че съществуването на човекоподобни извънземни също е възможно: „Разумният живот, такъв като хората, вероятно ще предполага наличието на сравнително голям мозък, крайници и гъвкави пръсти, които могат да фиксират историята и достиженията в знанията, които след това могат да се предават от едно поколение на друго, винаги опирайки се на това, което е било по-рано.”

Ако извънземните се „обадят“: учени създават специален протокол за отговор

За първи път от 33 години учени създават нов протокол за комуникация с потенциални извънземни. Изследователите смятат, че ако утре пред...

Д-р Маги Адерин-Покок смята, че на Титан, спътник на Сатурн, може да има извънземни, които приличат на медузи с размерите на футболно игрище. Тези базирани на силиций форми на живот, а не на въглерод, според доктора може да съществуват за сметка на светлината, погълната от тяхната „кожа“, и химични вещества, всмукани през гигантските им уста.

Според изследвания на Оксфордския университет животът потенциално може да бъде формиран от същите процеси, които са създали хората, такива като естествен отбор, и че извънземните може дори да „изглеждат като нас“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com