Агент 666: Каква работа е вършил мистикът Алистър Кроули за британското разузнаване

9313
Агент 666: Каква работа е вършил мистикът Алистър Кроули за британското разузнаване
Снимка: Public Domain

Без съмнение Едуард Александър „Алистър“ Кроули* е бил един от най-известните, презирани и идолизирани окултисти и мистици на ХХ век. Роден в семейството на евангелски проповедник през 1875 г. в Уорикшър, Англия, вечно енигматичният Кроули е живо, неразгадаемо кубче на Рубик, което въплъщава окултната философия.

През целия си живот той сменя форми, присъединява се към херметичния орден „Златна зора“, наричайки себе си „Великият звяр 666“, отдавайки се на сексуална магия и тантрична йога, изучавайки будизма и Идзин. Кроули е основател на мистичната, изпълнена с ритуална магична практика Телема и много повече. Както се оказва, той дори е работил за британското разузнаване.

Може да изглежда странно за човек, който е толкова дълбоко потопен в окултното – т.е. това, което е скрито от погледа – да бъде толкова привличащ вниманието. Но това също е част от хитростта и част от историческата връзка на окултизма с шарлатанството и показността; виждаме това днес дори в сценичните илюзионисти.

Както Wondrium Daily цитира Кроули, „Разследването на спиритуализма прави капиталова тренировъчна площадка за работа в тайните служби; човек скоро се справя с всички трикове“. Наистина, както шпионството, така и магическата практика включват ровене в това, което е скрито от погледа в тайните светове, наслоени в нашите собствени. В крайна сметка доказателствата сочат, че британското разузнаване е подтиквало Кроули да проникне в тайни общества, да провали ирландския национализъм и дори да примами Съединените щати в Първата световна война.

Разделяне на фактите от измислицата

Тъй като участието на Алистър Кроули в сделките на британското разузнаване идва от смесица от фрагментирана документация, съмнителни самодоклади, слухове, заключения и дедукция, оскъдна част може да се потвърди със 100% сигурност. Все пак става дума за разузнавателни операции, да не говорим за хамелеона Кроули. На всичкото отгоре Кроули бил склонен към грандиозно самохвалство и украсени изявления, подобно на много окултисти и изпълнители. Като се има предвид това, можем да сме сигурни в две неща: първо, Кроули действително е бил окултист, а не просто актив на разузнаването, чиято прикритие е било „магьосник“, и второ, той определено не е бил Джеймс Бонд, който среща Саруман.

Докато истината за разнообразните сделки на Кроули е била обект на десетилетия на спекулации, голяма част от реконструкцията на живота му като шпионин стига до книгата на Ричард Спенс от 2008 г. „Таен агент 666: Алистър Кроули, Британското разузнаване и окултното“. Следва статия за Dazed и през 2000 г. Спенс пише академична статия със същото заглавие в International Journal of Intelligence and Counterintelligence. А онази статия от Wondrium Daily, която цитирахме по-рано? Това също е написано от Спенс, почетен професор в университета на Айдахо, който преподава цели курсове по окултните и тайните общества във Великите курсове.

Колкото и да сте запознати обаче, е рисковано да се доверявате сляпо на информация от един източник. В списание AMFM изследователят на Кроули Тобиас Чъртън казва, че „основният разказ“ на цялата история на Кроули „може да е погрешен“ и „остава нещо като хипотеза“.

Дестабилизиране на Ирландското републиканско братство

Както Ричард Спенс пише в Wondrium Daily, животът на Алистър Кроули като шпионин, който се появява отново и отново, започва, когато той се присъединява към създадения в Англия херметичен орден „Златна зора“ (HOGD) през 1898 г. – мистично тайно общество, което привлича окултисти и художници. HOGD има връзки с Ирландското републиканско братство – ирландско националистическо движение, което иска независимост на Ирландия от Англия и често използва насилствени методи.

В Wondrium Daily Спенс предполага, че Кроули е бил перфектният „агент провокатор“ – бунтовник, който провокира хората да извършват незаконни действия – за да дискредитира братството. Междувременно Тобиас Чъртън от списание AMFM описва Кроули не като „платен агент“, а като „актив“, т.е. информатор.

И така през октомври 1914 г. – три месеца след началото на Първата световна война – Кроули пътува до САЩ и си пробива път в проирландски групи, като лъже, че има ирландски произход, както става ясно от статията на Спенс от 2000 г. „Таен агент 666“. След нагла демонстрация с развяване на ирландски флаг в пристанището на Ню Йорк, The New York Times нарича Кроули „лидера на ирландската надежда“.

Тогава Кроули пише отворено писмо, в което обявява ирландците за „благородните потомци на Древен Египет и Атлантида“. Този вид очевидно абсурдни действия „съответстват на британските интереси“, защото подкопават сериозността на ирландския сепаратизъм. В своята „автоагиографска“ книга от 1929 г. „Изповеди“ обаче Кроули твърди, че е направил всичко това самостоятелно, след като е бил отхвърлен от британското разузнаване.

Разгневяване на прогерманските фракции

Сякаш събитията около Алистър Кроули не могат да бъдат по-заплетени, възможно е участието му сред ирландските сепаратисти да е било умишлен трамплин за проникване в прогермански групи в САЩ. Според статията на Ричард Спенс „Таен агент 666“ гореспоменатата демонстрация с развяване на ирландски флаг се случва пред германски моряци, които ги аплодират, защото Ирландия и Германия имат общ враг от Първата световна война в Англия.

Този акт може да е засилил връзката на Кроули с Теодор Ройс, свързан с германското разузнаване, основател на немския клон на Ordo Templi Orientis (OTO) – друго окултно общество, към което Кроули се присъединява през 1912 г. Ето защо Спенс казва, че немско-американският поет Джордж Силвестър Виерек агитира Кроули да пише антибритански статии за прогерманското списание The Fatherland. В архива на новините на университета в Айдахо Спенс казва, че писането на Кроули за списанието е „прекомерна пародия на немския милитаризъм, който дрънка със саби“.

През 1915 г. Кроули казва, че „постепенно накарах германците да повярват, че арогантността и насилието са най-добрата политика“. Той също така казва, че американците „са като деца; лесно се плашат и реагират на твърдост“. Все пак това може да е бил планът от самото начало. Въпреки че Кроули твърди, че британското разузнаване е отхвърлило помощта му, разследванията на Министерството на правосъдието на САЩ показват, че „британското правителство е било напълно наясно с факта, че Кроули е свързан с тази германска пропаганда“ според статията на Спенс. Нещо повече – има свидетелства, че „Алистър Кроули е бил служител на британското правителство“. 

Въвличане на САЩ в Първата световна война

И така, стигаме до най-невероятния откъс от тази кратка глава от дългия и пъстър живот на Алистър Кроули: идеята, че неговите шпионски сделки са това, което е накарало САЩ да влязат в Първата световна война. САЩ се присъединяват към Първата световна война след възмущение от потъването на пътническия кораб Lusitania през 1915 г., докато се отправя от Ню Йорк към Ливърпул. 

Във версията, която взема под внимание Кроули, измамите на Кроули с ирландските националисти и прогерманските фракции в САЩ са послужили за подклаждане на антагонизъм между германо-американци и други американци до точката, в която американската общественост се е възмутила достатъчно, за да тласне САЩ във войната.

Относно университета в Айдахо Ричард Спенс казва, че действията на Кроули – независимо дали са пряко санкционирани от британското разузнаване, или не – „следват точно желанията на адмирал Хол, началник на британското военноморско разузнаване“. Както отбелязва почетният професор, „когато се стигнеше до натиск, Кроули имаше дълбока лоялност към Англия“. Това твърдение придава достоверност на убеждението, че Кроули симулира, когато противопоставя Ирландия на Англия и пише провоенни писания за немския вестник The Fatherland. 

Историята придобива допълнителна достоверност, като се вземе предвид тайното американско военно „досие от епохата на Първата световна война“, което Спенс твърди, че е намерил през 1999 г. В Dazed той казва, че досието ясно посочва, че Кроули „е бил служител на британското правителство по официална работа, за което британският консул в Ню Йорк е имал пълно знание." 

Измамник, окултист и майстор шпионин?

И така, какво да мислим за сделките на британското разузнаване на Алистър Кроули от ерата на Първата световна война? Дали е бил истински шпионин, или ентусиазиран, патриотичен аматьор? Части от неговата шпионска история изглеждат напълно правдоподобни, като самия британски Кроули, действащ в прогермански кръгове, за да подкопае в крайна сметка германските военни усилия. Според други сведения Кроули действително е повлиял на влизането на САЩ в Първата световна война.

Докато „окултен измамник, превърнал се в шпионин“ е описание, което самият Кроули определено би се радвал да чуе, в крайна сметка изследователят на Кроули Тобиас Чъртън от списание AMFM може да има по-реалистично заключение по въпроса. Той съобщава, че е намерил писмо от времето на Първата световна война на Еверард Фейлдинг относно „нелепата прогерманска пропаганда“ на Кроули. В него Фейлдинг „заявява категорично ясно, че макар и да е ексцентричен, Кроули наистина се е опитвал да помогне на британското разузнаване“. И това е всичко.

Свидетелствата обаче сочат, че разузнавателните сделки на Кроули не спират с Първата световна война. Според Чъртън Кроули се премества от Париж в Берлин от 1930 до 1932 г., след като парижките вестници го обвиняват в шпионаж. Съобщава се, че в Берлин Кроули се е срещал редовно с ръководителя на специалния клон на британското разузнаване – подполковник Джон Филис Каре Картър – за да го информира за нацистките сделки. Кроули бяга от страната през 1932 г., защото по думите му нацистите го преследват. И само за да добави капка типично мистичен нюх на Кроули, Чъртън твърди, че Кроули дори е дал „магическо обучение“ на бъдещия ръководител на MI6. 

---------------

*А́листър Кроули (на английски: Aleister Crowley), с рождено име Едуард Алекса́ндър Кроули (12 октомври 1875 – 1 декември 1947), е известен английски окултист и кабалист, церемониален маг и поет, основател на учението „Телема“, автор на много окултни произведения, сред които „Книгата на закона“ (Liber Al vel Legis) – главният текст на Телема. Кроули има задълбочени познания по таро, автор е на колодата „Таро на Тот“. В живота си Кроули е бил участник в няколко окултни организации, включително „Ордена на Златната Зора“, на който става член през 1898 г. Основател е на магическия орден на „Сребърната Звезда“ (Argentinum Astrum) и реформатор на Ордена на Тамплиерите от Ориента (O.T.O.). Увличал се е от шахмат, йога, алпинизъм, поезия, рисуване и астрология. Приживе, наред със съмишленици, Кроули си спечелва и множество неприятели, някои от които го считат за адепт на черната магия.

Източник: Grunge

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com