Американски хирурзи извършиха първата в света трансплантация на цяло око

2483
Американски хирурзи извършиха първата в света трансплантация на цяло око
Снимка: iStock

Екип от хирурзи в Ню Йорк са извършили първата в света трансплантация на цяло око. Новаторската процедура е широко приветствана като пробив в медицината, въпреки че все още не е известно дали реципиентът действително ще възвърне зрението си.

Новаторската операция включваше отстраняване на част от лицето и цялото ляво око на донор и присаждането им на работник от Арканзас, който през юни 2021 г. е преживял токов удар от 7200 волта, когато лицето му е докоснало проводник под напрежение. 46-годишният Аарон Джеймс претърпял обширни наранявания, включително загуба на лявото око, доминиращата лява ръка над лакътя, носа и устните, предните зъби, областта на лявата буза и брадичката. Той е насочен към NYU Langone Health, водещ медицински център за лицеви трансплантации, който извършва процедурата на 27 май, предава БГНЕС.

Още: Спасиха зрението на дете, след като стрела се заби в окото му

Трансплантирането на цяло око отдавна е свещеният граал на медицинската наука и въпреки че изследователите са имали известен успех при мишки - където са възстановили частично зрението - това никога досега не е било извършвано при жив човек. "Винаги говорим за втори шанс в живота - той получи втори шанс", казва Едуардо Родригес, който ръководи 21-часовата операция, при която са използвани 3D инструменти за рязане, които позволяват на хирурзите да извадят сегменти от костите на донора и да ги поставят точно в тялото на Джеймс. "Не можехме да искаме по-перфектен пациент", добави той и похвали Джеймс, че се е подложил на изключително рискованата операция, за да могат и други хора в неговото положение да се възползват в бъдеще.

Трансплантираното ляво око изглежда много здраво, казва офталмологът Вайдехи Дедания. То е добре кръвоснабдено, поддържа налягането си и генерира електрически сигнал, въпреки че Джеймс все още не може да вижда. "Но имаме голяма надежда", добави тя. "Това е огромно постижение", казва пред АФП Киа Уошингтън, професор по хирургия в медицинския университет на Колорадо "Аншуц", която работи в същата област от 15 години, и дава висока оценка на колегите си.

Още: Лекар посъветва какво да направим, ако се появи ечемик в окото

Даниел Пелаес от Очния институт "Баском Палмър" към Университета в Маями, който също работи за постигане на същата цел заяви, че трансплантацията на човешко око в NYU Langone представлява ключов момент в общия ни стремеж да възстановим зрението и дава надежда на безброй хора по света.

Джеймс, чието дясно око остава непокътнато, е смятан за идеален кандидат, тъй като нуждата му от трансплантация на лицето означава, че независимо от това той ще се нуждае от имуносупресивни лекарства, което прави изчислението на риска и ползата благоприятно - дори и да има само козметична стойност.

Още: Защо имате сълзене само на едното око?

По време на пресконференция Джеймс изрази дълбоката си благодарност както към семейството на донора, така и към неговия медицински екип. "Това беше изпитание за волята, силата, семейството, приятелите и мисля, че го преодоляхме", каза той. Предвид времето, което е минало от операцията, Уошингтън каза, че не смята за вероятно окото на Джеймс да възвърне зрението си, но "никога не казвам, че нещо е невъзможно", добави тя.

Екипът на NYU Langone заяви, че е използвал възрастни стволови клетки, получени от костен мозък, за да подпомогне възстановяването на нерва. Постигането на целта за възстановяване на зрението би могло да включва прилагането на други авангардни подходи, каза Уошингтън - включително генна терапия, за да се използва вътрешната способност на зрителния нерв да се лекува; използване на устройство, наречено нервна обвивка, за защита на тъканта; или използване на устройства, които улавят сигналите и заобикалят увредения път.

Още: Коя светлина е най-полезна за очите?

"Постигаме голям напредък в леченията за насърчаване на регенерацията на зрителния нерв, които биха могли да съпътстват трансплантацията на очи", заяви Джефри Голдбърг, който ръководи подобни усилия в Института за очи "Байерс" към Станфордския университет. "Тези допълнителни терапии ще позволят на донорското око да се свърже значително с мозъка и да възстанови значима зрителна функция на слепи пациенти навсякъде по света", категоричен е той. 

Още: Опитен диагностик: Ако се появи това в окото, вземете незабавно мерки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно