Археолози изследват доказателства за съществуването на Пилат Понтийски

17497
Археолози изследват доказателства за съществуването на Пилат Понтийски
Снимка: G. Mochetti after B. Pinelli / CC BY 4.0

Археолози изследват артефакт, открит в крепостта на Ирод, който вероятно може да послужи като доказателство за съществуването на Пилат Понтийски - римския прокуратор на Юдея, който изпраща Исус Христос на разпятието, пише Express.

Има много малко писмени свидетелства, които директно разказват за Пилат Понтийски. Според данните, с които разполагат историците, се смята, че той е заемал тази длъжност между 26 и 36 г. от н.е. В същото време много изследователи през годините са оспорвали факта, че Пилат е съществувал в действителност.

Но с усъвършенстването на археологическите методи учените все повече започват да намират косвени свидетелства и доказателства, че този исторически персонаж действително е управлявал в Юдея.

Професорът в областта на библейски изследвания Том Майер от Калифорнийския университет изучава любопитен артефакт, открит в крепостта на цар Ирод.

„Появиха се още археологически доказателства, които доказват съществуването на един от ключовите злодеи в разказа за разпъването на Исус: Пилат Понтийски, управителя на римската провинция Юдея“, разказва Майер.

Най-старото споменаване на Христос e открито в израелския затвор Мегидо

Този артефакт е меден пръстен, който е бил използван като печат. Учените са го открили през 1969 г. в Иродион близо до Йерусалим. След като изследвали надписа на пръстена, експертите стигнали до заключението, че собственикът на пръстена е бил Пилат Понтийски.

В началото на новата ера почти всички длъжностни лица са поставяли печати върху документите. Отпечатъкът е оставян върху восъчни или глинени основи. В Близкия изток в древността е било обичайно върху печата да се гравира името на неговия собственик.

Една от буквите на печата, открит в крепостта, е повредена, но изследователите смятат, че върху пръстена е било гравирано името ΠΙΛΑΤΟ. Струва си да се отбележи, че това име е изключително рядко, затова учените го свързват с римския управител.

Срещу тази теория е фактът, че пръстенът е изработен от твърде евтин материал, който римски управител едва ли би сложил на ръката си.

Предишното споменаване на Пилат Понтийски е открито през 1961 г. върху варовикова плоча, открита в Кесария. Надписът гласял, че римският управител в Юдея е Пилат, който ръководи провинцията от името на император Тиберий. Годините на неговото управление съвпадат с периода, когато е бил разпнат Исус Христос. В Рим са открити и писмени доказателства за управлението на Пилат.

Еврейският философ Филон Александрийски през 50 г. н.е пише, че управлението на Пилат е било помрачено от „подкупи, обиди, грабежи, безчинства, екзекуции без съд, постоянно повтаряща се, непрестанна и най-висша жестокост“.

 ВИЖТЕ ОЩЕ: Бивш лекар разкри мистерията на смъртта на Исус Христос

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно