Бивш лекар разкри мистерията на смъртта на Исус Христос

23120
Бивш лекар разкри мистерията на смъртта на Исус Христос
Снимка: Antonio Ciseri / Public Domain

Преподобният Патрик Пуличино, някога консултант невролог в Обединеното кралство, е проучил внимателно белезите по тялото на Исус Христос, за които се твърди, че са оставени от тялото му върху Торинската плащаница. Въз основа на това Пуличино е разработил нова теория за неговата гибел. Според лондонския професор, който е написал научна статия за това в Catholic Medical Quarterly, Исус е починал не от самото разпятие, а от фатален кръвоизлив, причинен от изваденото му рамо от носенето на тежкия кръст.

Библията разказва, че Исус е падал по пътя, носейки кръста към своето разпятие на Голгота. Освен това на финала римски войник пронизва Исус с копие, поради което изтичат кръв и вода. Пуличино обръща внимание на факта, че рамото на Исус Христос, отпечатано върху Торинската плащаница, е изместено толкова много, че дясната му ръка е била с 10 см по-ниско от лявата.

Пуличино твърди, че такава сериозна травма на рамото, която е отразена на плащаницата, неизбежно е довела до разкъсване на подключичната артерия - голяма двойна артерия, разположена в гръдния кош и кръвоснабдяваща не само него, но и целия горен раменен пояс, както и главата и шията. Всичко това трябва да е довело до обилно вътрешно кървене, колапс на кръвоносната система и в крайна сметка смърт.

Травмата на рамото на Исус най-вероятно е резултат от факта, че по време на едно от паданията ръката му е била притисната от Т-образния кръст. В резултат на последвалото разкъсване на аортата в кухината между гръдния кош и белия дроб се е изляла около три литра кръв, което обяснява защо Исус кърви обилно, когато центурионът прониза ребрата му с копие.

„Прехвърлянето на тежестта върху ръцете при вдишване вероятно е причинило допълнително разтягане на дясната подключична артерия. Прехвърлянето на тежестта върху краката при издишване е обръщало това разтягане – казва Пуличино. - Това би накарало опънатата подключична артерия да се движи по повърхността на реброто при всяко вдишване и долната ѝ страна да бъде подложена на триене.“

Накрая, три часа след разпятието, стените на артерията са отслабнали до такава степен, че тя се е спукала и е последвало обилно кървене.

Що се отнася до „водата“, която се е изляла от Исус, според преподобния професор това е била полупрозрачна гръбначномозъчна течност, просмукала се в горните отдели на белите дробове на Спасителя. Като друг довод в полза на новата теория може да послужи добре познатото от Библията твърдение, че краката на Исус са останали цели, въпреки че римските войници обикновено са чупили краката на разпнатите, за ускорят смъртта им. Когато римският войник е искал да направи това с Исус, се оказало, че той вече е мъртъв, така че краката му са останали непокътнати.

Впрочем автентичността на плащаницата, на която се основават заключенията на Пулисино, не е общопризната. Известно е само, че се съхранява в Торино от 1578 г., а през 80-те години на миналия век е подложена на радиовъглероден анализ, който показал, че този артефакт вероятно е изработен в късното Средновековие, между 1260 и 1390 г. Това твърдение е оспорено от някои по-късни изследвания, които датират Торинската плащаница към времето на Исус Христос.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Непознатата раса. Учени са открили следи от библейските гиганти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com