Археолози направиха уникални находки в храма на Хнум в Есна (СНИМКИ)

9455
Археолози направиха уникални находки в храма на Хнум в Есна (СНИМКИ)
Снимка: takepicsforfun / iStock

Археолози откриха неизвестни досега изображения на митологични сюжети при разчистване на скрити под сажди релефи в храма на бог Хнум в Есна, Южен Египет. Изображенията представляват божества, олицетворяващи небесни тела и свещени астрономически символи. За находките, датиращи от римско време (първите векове сл. Хр.), съобщава  Египетското министерство на туризма и антиките, както и изданието Ahram Online.

Вътрешността на храма на Хнум в Есна. Снимка: IANES, Abt. für Ägyptologie

Светилището в Есна (сред древните египтяни този град се е наричал Иснут, а сред гърците – Латополис), на 54 километра южно от Луксор, започва да се строи през елинистическата епоха на мястото на по-ранен храм. Но основната сграда, дълга 37 метра, широка 20 метра и висока 15 метра, е издигната при император Клавдий в средата на I век, а украсата е завършена едва при Деций, два века по-късно. Скоро след това, по време на коптската епоха, изображенията и надписите са силно повредени и покрити със слой сажди от огньове и факли. През XIX век памук в храма, който вече е напълно заобиколен от градски сгради, е съхраняван памук, събран от нивите.

ОЩЕ: В 5000-годишната гробница на една от първите египетски владетелки  е открит склад за вино

Храмът е посветен на Хнум (бог демиург, пазител на изворите на Нил и повелител на разливите), неговите съпруги – войнствената слънчева богиня Менхит и покровителката на полетата Небтуя – и неговия син, бога на магията Хека. Нейт – богиня, която се появява в космогоничните митове, също е била почитана тук. Стените на храма са покрити с полихромни релефи и надписи, които описват движението на съзвездията и небесните тела и епизоди от митовете за сътворението. Една от основните особености на храма е така нареченият астрономически таван – той съдържа изображение на Зодиака, идеята за който, зародила се във вавилонската астрономия, се появява в Египет едва през епохата на Птолемеите.

Представяне на зодия Стрелец в храма. Снимка: Ahmed Amin / Ministry of Tourism and Antiquities

Служители на съвместна египетско-германска мисия, работеща в Есна от 2018 г. под ръководството на Хишам Ел-Лейти от Центъра за регистрация на египетски антики и Кристиан Лайц от университета в Тюбинген, са открили поредната серия от изображения и текстове. Те били открити, след като изследователите започнали да разчистват, консервират и документират последната, седма част от тавана.

ОЩЕ: В пирамидата на фараона Сахуре са открити "тайни помещения"

Две от 46-те фигури на лешояд в централната част на тавана в храма на Хнум. В горната част е горноегипетската богиня Нехбет с глава на лешояд, а отдолу - долноегипетската богиня Уаджет с глава на кобра. Снимка: Аhmed Amin / Ministry of Tourism and Antiquities

Един от „астрономическите“ релефи изобразява богинята на небето Нут, поглъщаща и раждаща Слънцето, както и съзвездието Орион, свързано с култа към Озирис, и богинята Сопдет (Сотис), която олицетворява звездата Сириус. Сопдет, която често е отъждествявана с Изида, играе голяма роля в сложната египетска космогония. Хелиакалният изгрев на Сириус в древността е съвпадал с началото на разлива на Нил и е отбелязвал началото на новата година за египтяните. Почитането на това божество продължило и в по-късните епохи от историята на Древния Египет. Друга сцена изобразява синкретичното божество Хнум-Ра с четири овнешки глави –един от ипостасите на слънчевия бог.

Представяне на деканите на зодиакалните знаци, използвани за измерване на дванадесетте часа на нощта. Снимка: Ahmed Amin / Ministry of Tourism and Antiquities

С астрономическата и календарната тематика се оказал свързан и още един релеф, който изобразява 12-те зодиакални знака, божествата на планетите (Марс, Юпитер и Сатурн) и деканите – групи от звезди, използвани за измерване на времето. Тук са изобразени и така наречените Седем стрели на Сехмет – посланици на богинята с глава на лъв, носещи различни беди в злощастните последни дни на годината. Друг разчистен релеф представлява 46 подредени в два реда фигури под формата на птици с главите на богините на Долен Египет Уаджет (тя е олицетворена от кобра) и Нехбет, почитана в облика на лешояд.

ОЩЕ: Наистина ли древните египтяни са се женили за своите братя, сестри и деца?

Ръководителят на Върховния съвет по антиките Мостафа Вазири отбелязва, че намерените изображения досега са оставали неизвестни на египтолозите. При изследванията на храма през 1963 и 1975 г. те не са били забелязани под слоя сажди и прах. В бъдеще учените ще започнат по-подробно изучаване на тези релефи и придружаващите ги текстове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com