В 5000-годишната гробница на една от първите египетски владетелки откриха склад за вино

33666
В 5000-годишната гробница на една от първите египетски владетелки откриха склад за вино
Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities

По време на разкопки в гробницата на царицата от I древноегипетска династия Мернейт в Абидос археолозите откриха добре запазени керамични съдове на 5000 години с останки от вино. Както съобщава египетското министерство на туризма и антиките в прессъобщение, в гробницата е открит и надпис, потвърждаващ високия статус на Мернейт, една от първите царици, управлявали самостоятелно.

Освен това погребенията, съпътстващи гробницата, се оказали организирани по различно време и това поставя под съмнение дали погребението на царицата е било придружено от ритуални човешки жертвоприношения.

Мернейт, или Мерит-Нейт, чието име се превежда като „любимата (богиня) Нейт“, е живяла около XXX век пр.н.е. и принадлежала към дома на царете – създателите на най-древната единна египетска държава. Нейната гробница е открита през 1900 г. в Абидос, в царския некропол на Ум ел-Кааб от ранния династичен период. Надписи, открити в некропола, позволили на учените да предположат, че Мернейт е майка на фараона от I династия Ден и очевидно е управлявала страната като регент по време на детството му. За нейния висок статус говорят и размерът на гробницата, и местоположението ѝ сред мъжките царски погребения.

ОЩЕ: В пирамидата на фараона Сахуре са открити "тайни помещения"

Погребалният комплекс на царицата с площ от 66,5 × 25,5 метра включва, освен самата гробница, и съпътстващи погребения. Погребаните в тях приближени и слуги, както и домашни животни, вероятно са били принесени в жертва след смъртта на Мернейт. Такива гробове са общо 41. Гробницата е с размери 19,2 × 16,3 м (оцелели са само подземните помещения, които първоначално са били покрити с конструкция във формата на мастаба) и се състои от гробна камера и осем тесни складови помещения. В камерата е намерена каменна стела с името на царицата, а в складовете са открити глинени печати и керамика.

Разкопките, които провеждат в гробницата на Мернейт австрийски, египетски и немски археолози начело с Е. Кристиана Кьолер от Института по египтология към Виенския университет, значително са разширили колекцията от находки, направени тук. Учените са открили повече от сто големи керамични съда. Изследването на органичните останки в тях показа, че тези кани, които са част от погребалните дарове, са съдържали вино. Много от тях били толкова добре запазени, че останали запечатани.

Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities

Откриването на винени килери на кралицата не е единствената находка. След като изучили графити върху един от керамичните фрагменти, намерени в гробницата, археолозите стигнали до извода, че Мернейт очевидно е управлявала царската хазна. Това е в съответствие с хипотезата за нейния специален статут и показва, че Мернейт наистина е една от първите и може би най-древната в египетската история жена владетел.

ОЩЕ: Учени пресъздадоха "мирис на мумия"

Освен това Кьолер и нейните колеги изследвали съпътстващите погребения в погребалния комплекс на Мернейт, изграден от кирпични тухли, тиня от Нил и дърво. Както станало ясно, тези гробове са построени постепенно в продължение на дълъг период от време. По думите на Кьолер този факт поражда съмнения относно отдавна популярната сред египтолозите версия за практиката на ритуални човешки жертвоприношения на царските погребения в ранния династичен Египет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com