В пирамидата на фараона Сахуре са открити "тайни помещения"

21259
В пирамидата на фараона Сахуре са открити "тайни помещения"
Снимка: Neithsabes / Public Domain

Археолози откриха осем неизвестни досега помещения в пирамидата на фараон Сахуре от V династия, които се тълкуваха като складови помещения. Както съобщава египетското Министерство на туризма и антиките, откритието е направено по време на реставрационни и консервационни работи в лошо запазената гробница.

Пирамидата на фараона Сахуре, управлявал през XXV век пр.н.е., е била част от обширен погребален комплекс. Това е първото царско погребение в древния некропол Абусир, използван от ранната династична епоха, разположен между Гиза и Сакара. Първоначално страната на основата на пирамидата Сахуре е била около 78 метра, а височината – 48 метра, но гробницата, загубила облицовката си, е силно пострадала. От късната римска епоха пирамидата е използвана като каменоломна и в резултат нейната вътрешност също е сериозно повредена.

ОЩЕ: Древноегипетски художници изобразили Рамзес II с грешна огърлица. Но се осъзнали

Пирамидата на Сахуре е изследвана за първи път от британския инженер Джон Перинг през 1836 г. Той проникнал в стая, която сметнал за гробна камера, и открил в нея базалтови фрагменти – вероятно останки от саркофаг – и от източната страна вход към коридор, задръстен с варовикови фрагменти.

Перинг смятал, че коридорът води до складовете на царското погребение, но поради опасността от срутване проверката на това предположение дълго време била невъзможна. Едва през 2019 г. стартира проект за реставрация и консервация на гробния комплекс Сахуре, включително работа във вътрешните помещения. Проучване откритата от Перинг стая показало, че тук не се е намирала погребалната камера, а нейното преддверие; главното помещение на гробницата се намира зад западната ѝ стена.

Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities

Египетски и немски археолози под ръководството на от Мохамед Исмаил Халед от университета във Вюрцбург са успели да намерят и разчистят прохода, открит от Перинг. Учените трябвало да възстановят източната стена на преддверието, която оттогава се е срутила: само североизточният ъгъл и около 0,30 метра зидария са оцелели. Използвайки фотограметрия и лазерно сканиране, археолозите направили триизмерен модел на преддверието на гробната камера; площта ѝ се оказала 14,9 квадратни метра.

При разчистването на остатъците от каменни блокове от източната стена са открити признаци от вход към коридора. След като го освободили от отломки, изследователите установили, че той действително води до помещения, предназначени за съхранение на погребален инвентар. Тези камери се оказали осем и всички те били сериозно увредени. Таваните и подовете както в северната, така и в южната част на целия склад били в много тежко състояние и въпреки че там има останки от стени и участъци от подова настилка, според Халед тези помещения също се нуждаят от реконструкция.

ОЩЕ: Наистина ли древните египтяни са се женили за своите братя, сестри и деца

Ръководителят на мисията отбелязва, че откриването на складовете е важно събитие в изследването на оформлението на вътрешността на пирамидата на Сахуре. Това е силно затруднено от лошото запазване на гробницата, но въпреки това изграждането на комплекса Сахуре бележи началото на дълга традиция на погребално строителство. Към нея се ориентирали не само всички следващи фараони от V династия, но и владетелите на по-късните епохи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com