Наистина ли древните египтяни са се женили за своите братя и сестри и деца?

23324
Наистина ли древните египтяни са се женили за своите братя и сестри и деца?
Снимка: Abo Rashad / CC BY-SA 4.0

Рамзес II се жени за дъщеря си, а Клеопатра VII се омъжва за брат си, но колко често срещан е бракът в царските и обикновените семейства?

Често се казва, че древните египетски царски особи са се женили в семейството, като фараоните са се женили за братя и сестри, а понякога дори и за деца. Но има ли истина в твърдението?

Отговорът е да: хората в Древен Египет – както с царска кръв, така и обикновени хора – са се женили за свои роднини, но подробностите варират в зависимост от периода и класата.

Сред общото население браковете между брат и сестра се случвали често по времето, когато римляните контролирали Египет – от 30 г. пр.н.е. до 395 г. сл.Хр. – но те са били по-редки в по-ранни периоди от време, сочат древните записи. Междувременно древноегипетските царски особи понякога са се женили за своите братя и сестри – практика, която може да отразява религиозни вярвания, а фараоните понякога са се женили за собствените си дъщери.

Потомците на Клеопатра оцелели ли са, за да създадат легендарната царица Зенобия?

„Въпросът за практиката на кръвосмешението в Древен Египет поражда много дискусии“, казва египтологът Марсело Кампаньо пред Live Science.

Примери за египетски владетели, които са се оженили за свои братя и сестри, включват Сенвосрет I (управлявал около 1961 г. пр.н.е. до 1917 г. пр.н.е.), който бил женен за сестра си Неферу; Аменхотеп I (управлявал около 1525 г. пр.н.е. до 1504 г. пр.н.е.), който бил женен за сестра си Ахмос-Меритамун; и Клеопатра VII (царувала около 51 г. пр.н.е. до 30 г. пр.н.е.), която била омъжена за брат си Птолемей XIV, преди той да бъде убит.

Имало и случаи на фараони, които се женели за дъщерите си: Рамзес II (управлявал около 1279 г. пр.н.е. до 1213 г. пр.н.е.) взел за жена Меритамен, една от дъщерите си.

Фараоните в Египет често имали множество съпруги и наложници, а кръвосмесителните бракове понякога са създавали деца. Някои учени предполагат, че инбридингът е допринесъл за медицинските проблеми на Тутанкамон, както пишат в статия от 2010 г. от Захи Хавас, бивш египетски министър на антиките, и негови колеги.

Женитбата брат – сестра

Много египтяни от царско потекло са сключвали бракове брат – сестра, за да подражават на практиката на Озирис и Изида, две египетски божества, които също били брат и сестра.

„Озирис е един от най-важните богове в египетската религия. Съпругата му, Изида, е негова сестра според някои древни египетски космогонии“, казва Лейре Олабария, преподавател по египтология в университета в Бирмингам,. „По този начин царските особи са сключвали близки родствени бракове, за да подражават на Озирис и Изида и да увековечат образите им като богове на Земята.“

В Древен Египет имало повече от една Клеопатра

Кампаньо е съгласен, че бракът Озирис – Изида помага да се обясни защо бракът брат – сестра е бил практикуван от особите с царско потекло.

Сред нецарските особи бракът между брат и сестра, изглежда, не е станал широко разпространен до времето на римското управление, когато записите показват, че е имало значителен брой бракове между братя и сестри.

Олабария смята, че може да е трудно да се открият бракове между братя и сестри след началото на Новото царство (около 1550 г. пр.н.е. до 1070 г. пр.н.е.) поради промените в начина, по който се използвали египетските думи. Например, „терминът „snt“ обикновено се превежда като „сестра“, но в Новото кралство започва да се използва и за съпруга или любовница“, казва Олабария.

Римско управление

Защо броят на браковете брат – сестра се е увеличил по време на римското владичество, е източник на спорове. В книгата си „Семейството в Римски Египет: сравнителен подход към междупоколенческата солидарност и конфликт“ Сабине Хюбнер, професор по древни цивилизации в Базелския университет в Швейцария, пише, че много от тези бракове може всъщност да са били с мъж, който е осиновен в семейството на съпругата малко преди брака. Родителите без син може да са искали това споразумение, тъй като това би означавало съпругът да се премести в дома им, вместо дъщеря им да го напусне. Това би било важно за финансовата стабилност на родителите, когато остареят, обяснява Хюбнер. Тази практика на официално осиновяване на зет се е появила в други древни общества, включително Гърция.

Осиновяването на зет е най-доброто обяснение защо бракът брат – сестра е засвидетелстван толкова често в Римски Египет, казва Хюбнер. „Това ми се струва по-очевидният случай от обявяването на обществото на Римски Египет за единствения случай в човешката история, когато браковете между братя и сестри са приветствани сред обикновените хора“, пише тя.

Нова теория: Тутанкамон може да е загинал пиян в катастрофа

Някои учени не са сигурни, че осиновяването може да обясни защо браковете между брат и сестра са били чести в Римски Египет. „Формулировката на египетските брачни договори – „син и дъщеря на една и съща майка и един и същи баща“ – изключва осиновяването във всички тези случаи“, казва Брент Шоу, почетен професор по класика в Принстънския университет.

Има и други възможни обяснения защо браковете между братя и сестри често са се случвали в Римски Египет. Една от възможностите според Олабария е, че родителите са го насърчавали, така че имуществото и богатството да не бъдат разделени, когато те починат. Кампаньо отбелязва, че практиката, изглежда, се е появила до голяма степен в части от населението с гръцки произход, а Олабария допъълва, че бракът между брат и сестра може да е бил използван като своеобразен маркер за самоличност на египтяни от гръцки произход.

ОЩЕ: Хабсбургската челюст: деформация от кръвосмешение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com