Археолози откриха най-древния фалически символ. Но той изглежда странно

12061
Археолози откриха най-древния фалически символ. Но той изглежда странно
Снимка: Solange Rigaud et al. / Scientific Reports

Археолози и палеоантрополози са изследвали необичаен артефакт, открит по време на разкопки в палеолитния обект Толбор-21, който се намира в Северна Монголия. През 2016 г. те открили четирисантиметрова висулка от графит. Съдейки по формата на предмета и издълбаните върху него бразди, артефактът изобразява фалос.

Според статия, публикувана в списание Scientific Reports, находката е на около 42 000 години, което я прави най-древното украшение с форма на фалос, откривано някога в света.

Преди около 50 хиляди години, когато излезлите от Африка хора от съвременния анатомичен тип (Homo sapiens) вече активно се разселили по света, значително се променил обликът на тяхната култура. Към това време се отнасят най-древните известни примери за фигуративно скално изкуство – изображения на свиня и бик от островите Сулавеси и Борнео.

Древните египтяни правели коктейли от кръв, кърма и халюциногени

Личните украшения са известни и от по-ранна епоха, например в Северна Африка, очевидно ранните групи сапиенси са правили огърлици от черупки на морски мекотели Tritia gibbosula преди около 142 хиляди години, а в Европа неандерталците (H. neanderthalensis) са се кичели с нокти на хищни птици от преди около 130 хиляди години.

Но в значителни количества различни видове висулки, мъниста и други елементи се намират само на местата от епохата на горния палеолит, свързани с нашите непосредствени предци.

Изследването на новата находка от горния палеолит е представено от екип от учени от Великобритания, Германия, Монголия, Русия, САЩ, Франция и Япония, ръководени от Соланж Риго от Френския национален център за научни изследвания (CNRS). През 2016 г. по време на разкопки на палеолитния обект от открит тип Толбор-21, който се намира в Северна Монголия в басейна на река Селенга, археолозите открили необичаен артефакт, който датира от преходния период между началния етап и ранния горен палеолит.

Solange Rigaud et al. / Scientific Reports

Находката представлява черен артефакт с размери 43,4 × 21,4 × 13,9 мм. Учените са установили, че древният майстор е направил тази висулка от графит, чието находище е неизвестно в непосредствена близост до стоянката. Изглежда, че суровината е добита на няколко десетки (или стотици) километра от Толбор-1, където артефактът най-вероятно е попаднал вече под формата на готово изделие.

Почти в средата този плоско-изпъкнал предмет, напомнящ фалос, е пресечен от улей с дълбочина 0,6 mm и ширина 2 mm, който очевидно е бил издълбан с каменно острие. Очевидно той е имал не само функционално значение – място за закрепване на шнур или каишка, но и е подчертавал анатомичните особености на пениса. Друг важен за интерпретацията на находката улей с дълбочина и ширина 0,8 мм е издълбан в един от краищата на предмета – изглежда, той изобразява отвора на уретрата.

Оракулски кости са най-старата писмена система в света

Според авторите на новата работа, отчитайки тези детайли и общата форма на предмета, изглежда, че това е абстрактно изображение на фалос. Обикновено такива фигурки (но не и обемни висулки) са известни от паметници от горния палеолит (например 20-сантиметрова фалическа скулптура от германския обект Холе Фелс, която е на около 28 хиляди години), но находката от Монголия за момента е най-древната в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com