Древните египтяни правели коктейли от кръв, кърма и халюциногени

3260
Древните египтяни правели коктейли от кръв, кърма и халюциногени
Снимка: Olaf Tausch / CC BY 3.0

Екип учени от Италия и САЩ са анализирали останките от съдържанието на древноегипетска ваза от колекцията на Музея на изкуствата Тампа във Флорида (САЩ). Този съд е на 2200 години, т.е. принадлежи към епохата на Птолемеите.

Обектът за изследване не е избран случайно: вазата е изпълнена във формата на глава на едно от най-загадъчните божества на Древен Египет – Бес. Резултатите от изследването са представени в статия, която в момента е в процес на рецензиране в научно списание. Текстът ѝ може да бъде намерен на сайта за препринт Research Square.

Изследователите на древноегипетската митология все още спорят както за божествения произход, така и за функциите на Бес (известен още като Без). Дори не е съвсем ясно дали това божество е египетско, или култът му идва от други места.

Нумерологията на Древен Египет. Защо 3 е толкова важно число

Загадката на Бес е свързана с това, че няма (и най-вероятно не е имало) нито един храм или светилище, посветено на него. Но в същото време има много от неговите изображения. За разлика от познатите ни древноегипетски богове, които са представени в образите на високи, стройни хора, Бес е джудже и е доста грозен.

Но този малък изрод не е бил зло божество. Напротив – той защитавал хората (особено децата и майките) от зли духове. В митологията той присъства като съюзник на други богове в техните добри дела, а също и като защитник на върховния бог Хор през детството му.

Бес е бил един вид личен защитник на всеки човек. Археолозите са открили амулети, съдове, предмети от бита с изображения на това джудже. Неговото не най-привлекателно му лице било издълбавано върху съдове с козметични масла и бои. Явно е пазил и женската красота независимо от собствения си външен вид.

В същото време на големи барелефи той присъства само като пазач на младия Хор или спътник на други богове – тоест не са ясни подробности за обредите, свързани с него.

Египтолозите смятат, че разцветът на култа към Бес се отнася до епохата на Новото царство на Древен Египет (1550 – 1069 г. пр.н.е.). Съдейки по датировката на вазата от колекцията на Музея на изкуствата в Тампа, в елинистически Египет джуджето защитник също е било почитано.

Древните египетски строители осветили пътя на Озирис

Авторите на работата предполагат, че египтяните са използвали съдове с образа на Бес, за да провеждат посветени на него ритуали – може би не масови, а в домашен кръг. И ако са пили от този съд, тогава съставът на напитката е много важен.

Използвайки различни високотехнологични методи за идентифициране на сместа от съставки в остатъците, изследователите са идентифицирали съставките, които поклонниците на Бес са използвали, за да забъркат своя коктейл. Очевидно за вкусовите му качества са допринасяли мед и плодови сокове.

Ключова съставка в древната отвара била психоактивното (халюциногенно) растение зърнеш (Peganum harmala), често наричано сирийска рута. „Семената на това растение произвеждат големи количества алкалоиди, които предизвикват подобни на сънища видения“, се казва в статията.

Но сирийската рута не е единственият халюциноген в състава на мистериозната напитка. Тя включвала и нилски син лотос (Nimphaea nouchali var. Caerulea) – растение, което се смятало за свещено в Египет и често се използвало в различни ритуали. То съдържа и алкалоиди.

Освен халюциногени сместа включвала и човешки течности. Химическият анализ показал, че те са включвали кръв, кърма, слюнка и това, което изследователите смятат за вагинален секрет.

Древна египетска работилница разкри тайните на балсамирането

Авторите на изследването заключават, че подобна напитка трудно би могла да се употребява по време на домашни ритуали. Най-вероятно е съществувала общност от почитатели на Бес, които в своите мистерии са използвали коктейли с толкова странни съставки.

„Тези резултати допринасят за нашето разбиране на древните системи от вярвания, културни практики и използване на природни ресурси, което в крайна сметка разширява познанията ни за миналите общества и тяхната връзка с естествения свят“, заключават учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com