Археолози откриха най-старите неандерталски скални гравюри

2299
Археолози откриха най-старите неандерталски скални гравюри
Снимка: Jean-Claude Marquet / CC-BY 4.0

Следи, нанесени с пръсти върху стената на пещера във Франция, са оставени преди повече от 57 хиляди години – много преди първите Хомо сапиенс да се заселят в Европа. Това може да е ново свидетелство, че нашите далечни роднини неандерталците също са създавали произведения на изкуството.

Неандерталците са обитавали Европа стотици хиляди години преди да се появи Хомо сапиенс. Те умеели как да използват огъня, строели жилища, правели дрехи и може би дори познавали примитивното изкуство. Поредно доказателство за това станали образци от рисуване с пръсти, чиято възраст е от 57 000 до 75 000 години. Авторите на нова статия, публикувана в списание PLOS One, показват, че тези отпечатъци са оставени от неандерталци.

Неандерталците живеели на големи групи – десет пъти по-големи, отколкото се смяташе

Жан-Клод Марке и колегите му изследвали пещерата Ла Рош-Котар на брега на френската Лоара. Входът към нея бил засипан дълги години и бил открит едва в средата на XIX век по време на минни работи. В началото на ХХ век там били открити следи от древни хора, а по време на разкопки през 70-те години на миналия век била открита уникална маска, вероятно създадена от неандерталци. Предназначението ѝ остава загадка, а експертите все още спорят дали маската може да се нарече чисто произведение на изкуството, или е имала някакво функционално предназначение.

По стените на пещерата Ла Рош-Котар са открити следи от червена охра, както и бразди, оставени от пръсти. Авторите на новата работа са ги датирали с помощта на оптично стимулирана луминесценция, метод, който позволява да се определи моментът на последния контакт на вещество със слънчеви лъчи. Оказа се, че покачване на нивото на Лоара е блокирало входа на пещерата преди най-малко 57 000 години, много преди пристигането на сапиенсите в този регион. Стратиграфията е дала горна граница от 75 000 години.

Мистериозни кораби от наскални рисунки намериха обяснение

Този диапазон позволява да се припишат гравюрите по стените на Ла Рош-Котар на неандерталците и ги прави едни от най-старите в Европа. Косвено за това говорят откритите в пещерата каменни инструменти, характерни за неандерталската мустерска култура. Учените също така са моделирали вътрешния обем на Ла Рош-Котар и гравюрите по стените с помощта на фотограметрия, заключавайки, че пръстовите отпечатъци не може да са оставени случайно и са „обмислени и преднамерени“ геометрични форми и фигури – друг ценен пример за неандерталско изкуство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com