Биолози се усъмниха в способността на маймуните да усвояват човешка граматика

9219
Биолози се усъмниха в способността на маймуните да усвояват човешка граматика

Учените от Единбургския университет са установили, че бонобо (шимпанзе джудже) не се справя със задачите, свързани с проста граматика.

Резултатите от изследването са представени на конференцията Evolution of Language и са публикувани в сп. Science.

Маймуна си присвои смартфон (ВИДЕО)

Посетителка на зоопарка в Кунмин (провинция Юнан, Южен Китай) изпуснала своя смартфон в клетката с маймуните, след което устройството б...

Шотландският лингвист Робърт Трусуел е установил експериментално, че предложенията, съдържащи няколко съществителни, предизвикват трудности с разбирането при маймуните.

По-рано смятаното за „маймунски гений“ бонобо на име Кензи е успяло успешно да изпълни тестове, състоящи се от 660 вербални команди, например „налей студена вода в чашата“, „покажи ми топлата вода“ и т.н. Бонобото давало правилни отговори в 71,5% от случаите.

Но както установило новото изследване, шимпанзето не разбирало предложенията, съдържащи наименованията на няколко предмета. Резултатността от изпълнението на такива задачи се снижила до 22,2%. В отговор на командата „донеси ми фенера и пантофата“, Кензи носел само фенера.

Според Трусуел това изследване поставя под съмнение хипотезата, според която способността за възприемане на граматиката при човека е вродена. Човек започва да разбира сложните граматични конструкции едва в процеса на социализация, отбелязва ученият.

Иран ще изпрати втора маймуна в Космоса

Иран обяви, че ще изпрати втора маймуна в Космоса, осем месеца след като Техеран изпрати първия си примат-астронавт в стратосферата, съ...

Кензи е мъжко бонобо, взело участие в няколко изследвания по обучение на маймуни. Според приматолозите, изучаващи бонобо, Кензи демонстрира изявени езикови способности. Той често е наричан маймунски гений, тъй като нивото на интелектът му е на нивото на две-тригодишно дете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно