Божият гняв: учени разкриха тайната на гибелта на Содом и Гомора

28732
Божият гняв: учени разкриха тайната на гибелта на Содом и Гомора
Снимка: Jacob de Wet II / Public Domain

Учени от Калифорнийския университет (Санта Барбара) твърдят, че са успели да разгадаят една от най-древните мистерии на човешката история – тайната на гибелта на градовете Содом и Гомора, споменати в Библията, пише Еxpress.co.uk.

Свещеното писание казва, че те били заличени от лицето на земята от Божия гняв, тъй като жителите им били потънали в невиждан разврат и изгубили всякакъв страх. Но реалността е била много по-прозаична, казва водещият автор на изследването проф. Джеймс Кенет.

Според него Содом и Гомора са разрушени от метеоритен дъжд, който изпепелил всички сгради и причинил смъртта на всичките 8000 жители. Може би същото събитие е причинило падането на стените на Йерихон. Тази хипотеза изглежда много правдоподобна, като се има предвид, че Йерихон се е намирал на около 25 километра от епицентъра на „огнената стихия“.

Учените поясняват, че визуално това, което се е случило със Содом и Гомора, наистина може да е приличало на Божия гняв, тъй като най-вероятно върху градовете от небето е паднала гигантско огнено кълбо. Последвал взрив, която опустошил северната част на долината на Йордан и изравнил със земята постройките на територия от около 100 акра. Унищожен бил и описаният в древни източници дворец, описан в древни източници, градските къщи и десетки малки селца били превърнати в пепел.

Следи от древна цивилизация, „изпреварила времето си“, са открити в Китай

Калифорнийските изследователи са убедени, че не е имало оцелели след това бедствие. Мощната експлозия се случила на около 2,5 км над земята и създала ударна вълна, която се разпространила със скорост от около 800 км/ч. Открити от археолозите на мястото на катастрофата човешки останки позволяват да се предположи, че са били взривени или изгорени. Много кости са покрити с пукнатини, някои са разцепени.

„Видяхме доказателства за температури над 2000 градуса по Целзий“, казва проф. Кенет. Подобни заключения направил и международен екип от експерти, които изследвали фрагменти от керамика и строителни материали. „Всичко се е стопило и се превърнало в стъкло“, обобщава Кенет.

Содом и Гомора. John Martin / Public Domain

Създадени от човека технологии, които биха могли да причинят такива щети, със сигурност не са съществували в онези дни. Професор Кенет сравнява това изключително събитие с падането на Тунгусския метеорит през 1908 г., когато 12-мегатонен „космически снаряд“ унищожил 80 милиона дървета на площ от около 900 квадратни километра в Източен Сибир. Също така може да е било на удара, унищожил динозаврите, но в по-малък мащаб.

Разтопени метали, включително желязо и силициев диоксид, са открити в района, където предполагаемо са се намирали Содом и Гомора, в почвени проби и варовикови отлагания. Това също трябва да се счита за доказателство, че там се е случило нещо изключително – мигновено въздействие на изключително високи температури.

Археолози дешифрираха еламски клинопис, открит в Персеполис

Содом и Гомора заедно заемали площ, 10 и 5 пъти по-голяма от Йерусалим и Йерихон съответно. Според проф. Кенет в цялата тази област изследователите намират проби от напукан кварц. „Мисля, че едно от основните открития е напуканият кварц. Това са пясъчни зърна, съдържащи пукнатини, които се образуват само при много високо налягане - обяснява ученият. - Кварцът е един от най-твърдите минерали. Много е трудно да се спука“, обяснява ученият.

Сега изследователи от цял свят правят разкопки в древния град Тал ел-Хаман. Много от тях спорят дали това селище е точно мястото, което Библията нарича Содом. Изследователите смятат, че голямата катастрофа, случила се в тази област, е породила устни предания, вдъхновили писмения разказ в книгата Битие. Може би същият катаклизъм е довел до библейската легенда за падането на стените на Йерихон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com