Бойни охлюви. Средновековна мистерия, която все още не може да бъде разгадана

15928
Бойни охлюви. Средновековна мистерия, която все още не може да бъде разгадана
Снимка: British Library

Рицарят е готов да удари. Облечен е в характерни за XIV век доспехи – броня, туника с пояс и шлем. Той стои на малка поляна и държи щит, който по някаква причина има собствено лице. В ръката му има бухалка, която почти докосва религиозния текст върху пожълтялата страница на средновековна книга, на която всъщност е нарисуван той.

Но дори на страниците на древни томове рицарят трябва да се изправи пред смъртоносни опасности. Противникът му е особено хлъзгав. Той често може да бъде намерен в средновековните ръкописи, където води ожесточена битка с благородници. Понякога тези мистериозни същества атакуват рицари от въздуха. Понякога го правят на групи, пише BBC News Украйна.

Запознайте се, това е уникален средновековен феномен: бойни охлюви, които и до днес остават загадка за изследователите.

ОЩЕ: Учени прочетоха бележки върху ръкопис от Тъмните векове

„Те предизвикват голямо удивление сред историците и библиофилите, които не могат да разберат какво означават“, казва Кенет Кларк, старши преподавател по средновековна литература в Университета в Йорк, Великобритания.

През Средновековието върху полетата на книгите са поставяни рисунки – така наречените маргиналии. Когато текстът на ръкописа бивал завършен, най-изключителните ръкописи получавали допълнителна украса – сложни шарки от листа, фантастични същества и други различни рисунки. Понякога те били рисувани веднага, друг път – десетилетия по-късно, но никога не били случайни – често били нанасяни със скъпоценни пигменти като лапис лазули или злато.

„Това са били много, много скъпи книги, които много малко хора четат“, казва Кларк.

Такава украса се среща в различни религиозни произведения – псалтири, молитвеници, папски послания и др. Рисунките може да са причудливи, закачливи, гротескни и дори груби – с изображения на голи задни части, пениси, болести – както и изненадващо голям брой кръвожадни зайци. Често изглежда, че маргиналиите имат слаба връзка с текста, до който са поставени.

Но за кратък период в края на XIII век в цяла Европа илюстраторите са обхванати от нова мания: бойни охлюви.

За цялостно изследване на тези войнствени коремоноги историкът на изкуството Лилиан Рандъл е събрала 70 примера от 29 различни книги, повечето от които са отпечатани за период от две десетилетия между 1290 и 1310 г. Такива илюстрации са правени в цяла Европа, особено във Франция, където процесът на създаване на ръкописи по това време процъфтява, казва Кларк.

ОЩЕ: Какво разказват драсканиците в средновековните ръкописи?

Охлювите били изобразявани в различни ситуации, но основният сюжет на рисунките е конфронтацията между атакуващия охлюв и рицаря. Често антените на мекотелите – тоест техните горни пипала, или оматофори – са насочени агресивно напред като мечове. На едно от изображенията охлюв се бори с гола жена. Няколко рисунки дори представят хибриди на охлюви и хора със... зайци, които ги яздят.

По-късно войнствените охлюви дори започват да се разпространяват извън книгите – например в катедрали, където били издълбавани на фасади или на пейки.

„Битката между охлюви и рицари е пример за свят, обърнат с главата надолу, по-широк феномен, който е породил много различни средновековни образи“, разказва Мариан Блейк, професор по средновековно изкуство в Чикагския университет.

Въпросът дали тези рисунки са имали по-дълбоко символично значение, обаче остава без отговор.

„Един рицар трябва да е смел и силен, способен да победи всички врагове, но тук той се свива от страх пред охлюв или дори бива победен от него“, казва проф. Блейк.

През годините е имало много опити да се обясни феноменът – включително идеята, че битките с охлюви символизират борбата между висшите и нисшите класи или дори възкресението.

Една водеща идея е, че рицари, които воюват с охлюви, представляват страхливост и поставянето на тези изображения до религиозни текстове е предназначено да бъде сатирично.

Както посочва Рандъл, много от сцените с охлюви показват рицаря, коленичил пред своя лигав нападател или хвърлящ меча си, докато някои картини показват жена, която умолява смелия воин да не влиза в битка с такъв смъртоносен враг.

Рандъл предполага, че мотивът за страхливия рицар може да има политически оттенък – рицарите представляват лангобардите, германски народ, който създава Лангобардското кралство в днешна Италия в края на 8. век.

„Ломбардите били хора, които събирали данъци и също се занимавали с лихварство“, пояснява Кларк.

В средновековна Франция, откъдето са повечето рисунки с охлюви, репутацията на лангобардите е била подронвана по различни начини – например твърдяло се, че не спазват хигиена и са страхливци.

ОЩЕ: Историк откри създателя на средновековния заек убиец

Рандъл отбелязва, че до 12. век те като цяло са станали синоним на нерицарско поведение. В една от популярните легенди ломбардски селянин се натъкнал на охлюв в тежка броня – боговете го подтиквали да се бие, а жена му го молела да не бъде толкова безразсъден.

Кларк е скептичен към тази конкретна идея, като се има предвид колко често срещани са били бойните охлюви в средновековните книги. Блейк обяснява, че историците днес са по-малко склонни да смятат, че маргиналиите имат толкова тясно значение.

„Не мисля, че това е смисълът на изображенията – казва Блейк – Трябва да погледнете как е изобразен охлювът, как е изглеждал и къде се е намирал, за да помислите за значението му във всеки конкретен случай.“

Но независимо дали Рандъл е права, или не, охлювите могат да ни разкажат как се е възприемала мъжествеността в средновековния свят, допълва Блейк.

„Смелият, силен рицар е идеалният или идеализиран образ на мъжествеността, а битката с охлюва подкопава тази представа“, казва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно