X
 
 

България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!

1139 0
photo of България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!
Снимка: Gettyimages
Информационната кампания Нощ на прилепите ще се отбележи благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията.

В честването ще участват над 15 организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); ; Българска Фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен; Регионален Исторически Музей – Русе; Регионален Природонаучен Музей – Пловдив; ДПП „Врачански Балкан“; ДПП „Сините Камъни“; Община Ловеч; Спелео-клуб „Саламандър – Стара Загора“; къщата на арх. Димов - Стара Загора; Спелео-клуб „Пълдин“ – Пловдив; Спелео-клуб „Непиаст“ – Бургас; Спелео-клуб „Дервент“ – Велико Търново; Ученически спелеоклуб "Проф Рафаил Попов" – Велико Търново, Гимназия по туризам "Д-р.Васил Берон", Велико Търново

Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите, съобщиха от Зелени Балкани. В честването ще участват над 20 организации, инс...

В БЛАГОЕВГРАД (26 септември) – БФБ и РИМ-Благоевград организират разнообразни и интересни занимания, свързани с прилепите за малки и големи, които ще се състоят в РИМ – Благоевград. Лица за контакти: Тоня Тодорова (РИМ - Благоевград) - моб. тел. 0877554458, Владимир Милушев (БФБ) – моб. тел. 0898700961.

ВЪВ ВРАЦА (28 септември) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, които са подготвили презентации, „прилепни игри“ и различни ателиета. Лице за контакт: Оля Генова – ДПП „Врачански Балкан“, моб. тел. 0885367784.

В СЛИВЕН (29 септември) Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ ще посрещнат децата в сградата на Дирекцията на парка, където ще разказват интересни истории за прилепи, а децата ще имат възможност да участват в рисувателни ателиета. Лице за контакти: Поля Тончева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.

В СТАРА ЗАГОРА (2 октомври) Зелени Балкани очакват гостите си в къщата на арх. Димов, за да научат много нови и интересни неща за прилепите. Лице за контакти: Поля Тончева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.

В БУРГАС (04 октомври) – БФБ, СК „Непиаст“ и Зелени Балкани организират в Културен център „Морско Казино“ презентация, изложба фотографии, арт занимания относно прилепите, а по-късно и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина. Лице за контакти: Станимира Делева – Зелени Балкани, моб. тел. 0883490378; Радостина Ценова – Българска фондация „Биоразнообразие“ – 0896798908.

Примамки с отрова убиват белоглави лешояди в Кресна

Незаконно използване на отрови в Кресна опропастява 15 годишен труд за завръщането на белоглавия лешояд. Природозащитниците апелират к...

В ПОМОРИЕ (05 октомври) Зелени Балкани ще представят прилепна презентация в Информационния център „Поморийско езеро”, където ще участват и ученици от клуба „Млад пътешественик”. Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

В ПЛОВДИВ (06 октомври) събитието ще се проведе съвместно от Регионален Природонаучен Музей - Пловдив, СК „Пълдин” и Зелени Балкани. Нощта на прилепите ще започне с научно-популярна презентация в природонаучния музей, а по-късно в градинката зад музея ще се вихрят рисувателни ателиета, игри и подслушване на прилепите. Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

В ПЛЕВЕН (10 октомври) – РИМ-Плевен и Зелени Балкани ще организират съвместно в музея прилепни занимания. Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

В ЛОВЕЧ (11 октомври) – Зелени Балкани и община Ловеч ще организират информационна кампания за нощта на прилепите за малки и големи. Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 13 октомври) – Пещерен клуб „Дервент”, Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ по традиция ще провокират децата с различни занимания за Нощта на прилепите.

Бяла сова постъпи за лечение в Спасителния център на Зелени Балкани

Запознайте се с Надежда – бялата сова на надеждата, която вчера пристигна в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани....

Във Велико Търново – програмата ще бъде: рисунки, изработване маски на прилеп, прилепни сладки, ще бъдат представени презентации за прилепите в България и по света и ще се проведе разговор на тема "Нашите тихи съседи". На финала всеки участващ ще има възможност да "полети като прилеп" по алпийски тролей.

В с. Мусина – мероприятието ще се проведе пред Мусинската пещера.

Лице за контакт: Евгени Коев (ПК „Дервент“) – моб. тел. 0889710188

В СОФИЯ - очаквайте скоро информация за точния ден и час - Информационната кампания ще се отбележи с презентации и игри за малки и големи. Лице за контакт: Ния Тошкова - моб. тел. 0894069084.

В РУСЕ нощта на прилепите ще се отбележи в Регионален Исторически Музей (РИМ) - Русе, традиционно с интерактивни игри и работилници за прилепите за малки и големи, а вечерта и с демонстрации с ултразвуков детектор. Очаквайте допълнителна информация за деня и часа на провеждане. Лице за контакт: Красимир Киров - РИМ Русе - моб. тел. 0889518918.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 21 ноември

Овен Днес ще сте сред хора, сред които мнозина биха искали да бъдат. Не се възгордявайте прекалено, а покажете, че сте заслужили да ст...