X
 
 

България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!

1170 0
photo of България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!
Снимка: Gettyimages
Информационната кампания Нощ на прилепите ще се отбележи благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията.

В честването ще участват над 15 организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); ; Българска Фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен; Регионален Исторически Музей – Русе; Регионален Природонаучен Музей – Пловдив; ДПП „Врачански Балкан“; ДПП „Сините Камъни“; Община Ловеч; Спелео-клуб „Саламандър – Стара Загора“; къщата на арх. Димов - Стара Загора; Спелео-клуб „Пълдин“ – Пловдив; Спелео-клуб „Непиаст“ – Бургас; Спелео-клуб „Дервент“ – Велико Търново; Ученически спелеоклуб "Проф Рафаил Попов" – Велико Търново, Гимназия по туризам "Д-р.Васил Берон", Велико Търново

Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите, съобщиха от Зелени Балкани. В честването ще участват над 20 организации, инс...

В БЛАГОЕВГРАД (26 септември) – БФБ и РИМ-Благоевград организират разнообразни и интересни занимания, свързани с прилепите за малки и големи, които ще се състоят в РИМ – Благоевград. Лица за контакти: Тоня Тодорова (РИМ - Благоевград) - моб. тел. 0877554458, Владимир Милушев (БФБ) – моб. тел. 0898700961.

ВЪВ ВРАЦА (28 септември) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, които са подготвили презентации, „прилепни игри“ и различни ателиета. Лице за контакт: Оля Генова – ДПП „Врачански Балкан“, моб. тел. 0885367784.

В СЛИВЕН (29 септември) Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ ще посрещнат децата в сградата на Дирекцията на парка, където ще разказват интересни истории за прилепи, а децата ще имат възможност да участват в рисувателни ателиета. Лице за контакти: Поля Тончева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.

В СТАРА ЗАГОРА (2 октомври) Зелени Балкани очакват гостите си в къщата на арх. Димов, за да научат много нови и интересни неща за прилепите. Лице за контакти: Поля Тончева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.

В БУРГАС (04 октомври) – БФБ, СК „Непиаст“ и Зелени Балкани организират в Културен център „Морско Казино“ презентация, изложба фотографии, арт занимания относно прилепите, а по-късно и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина. Лице за контакти: Станимира Делева – Зелени Балкани, моб. тел. 0883490378; Радостина Ценова – Българска фондация „Биоразнообразие“ – 0896798908.

Примамки с отрова убиват белоглави лешояди в Кресна

Незаконно използване на отрови в Кресна опропастява 15 годишен труд за завръщането на белоглавия лешояд. Природозащитниците апелират к...

В ПОМОРИЕ (05 октомври) Зелени Балкани ще представят прилепна презентация в Информационния център „Поморийско езеро”, където ще участват и ученици от клуба „Млад пътешественик”. Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

В ПЛОВДИВ (06 октомври) събитието ще се проведе съвместно от Регионален Природонаучен Музей - Пловдив, СК „Пълдин” и Зелени Балкани. Нощта на прилепите ще започне с научно-популярна презентация в природонаучния музей, а по-късно в градинката зад музея ще се вихрят рисувателни ателиета, игри и подслушване на прилепите. Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

В ПЛЕВЕН (10 октомври) – РИМ-Плевен и Зелени Балкани ще организират съвместно в музея прилепни занимания. Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

В ЛОВЕЧ (11 октомври) – Зелени Балкани и община Ловеч ще организират информационна кампания за нощта на прилепите за малки и големи. Лице за контакти: Анелия Павлова – Зелени Балкани, моб. тел. +359899269576.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 13 октомври) – Пещерен клуб „Дервент”, Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ по традиция ще провокират децата с различни занимания за Нощта на прилепите.

Бяла сова постъпи за лечение в Спасителния център на Зелени Балкани

Запознайте се с Надежда – бялата сова на надеждата, която вчера пристигна в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани....

Във Велико Търново – програмата ще бъде: рисунки, изработване маски на прилеп, прилепни сладки, ще бъдат представени презентации за прилепите в България и по света и ще се проведе разговор на тема "Нашите тихи съседи". На финала всеки участващ ще има възможност да "полети като прилеп" по алпийски тролей.

В с. Мусина – мероприятието ще се проведе пред Мусинската пещера.

Лице за контакт: Евгени Коев (ПК „Дервент“) – моб. тел. 0889710188

В СОФИЯ - очаквайте скоро информация за точния ден и час - Информационната кампания ще се отбележи с презентации и игри за малки и големи. Лице за контакт: Ния Тошкова - моб. тел. 0894069084.

В РУСЕ нощта на прилепите ще се отбележи в Регионален Исторически Музей (РИМ) - Русе, традиционно с интерактивни игри и работилници за прилепите за малки и големи, а вечерта и с демонстрации с ултразвуков детектор. Очаквайте допълнителна информация за деня и часа на провеждане. Лице за контакт: Красимир Киров - РИМ Русе - моб. тел. 0889518918.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално