Чаша вино е вредна толкова, колкото и 30 гр водка

60009
Чаша вино е вредна толкова, колкото и 30 гр водка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка. Специалистите стигнали до тези изводи, след като изучили статистически данни за консумацията на алкохол и заболяванията, свързани с него, съобщи в."Дейли телеграф".

Обикновено, за да бъде сравнен ефектът от консумацията на различни видове алкохол, трябва да се определят градусът и изпитото количество. Алкохолното съдържание на водката е не повече от 40 процента, а на виното - 12 процента. По принцип чашките с водка са по 50-60 милилитра, а в бокал не се налива повече от 150 милилитра вино. Излиза, че алкохолът в трите шота водка е повече, отколкото е в чашата вино.

Алкохолният бранш може да загуби милиони заради нови бандероли

Стотици литри алкохол скоро ще бъдат прахосани. Причината е, че от догодина всички бутилки трябва да са с нов бандерол, а шишетата със ...

Следователно действието на 40-градусовата напитка ще е по-силно. Британските учени обаче твърдят, че ефектът от алкохола е различен. Според авторите на изследването хората, мислейки, че виното не е така вредно, по-често си пийват от него и то в големи количества. Всекидневната консумация на вино, превърнала се в норма през последните десетилетия, само усложнява положението. Великобритания е втората страна в Европа след Финландия по темповете на нарастване на случите на цироза и други заболявания на черния дроб. От 70-те години на миналия век досега 6 пъти се е увеличила смъртността от алкохол сред хората на средна и предпенсионна възраст.

Учените не твърдят, че трябва напълно да се откажем от виното, за да бъде решен проблемът. Те обаче препоръчват да не се отдаваме на битов алкохолизъм, а да си пийваме в заведения. Това, както показват статистически данни, позволява на британците да консумират по-малко алкохол, отколкото в домашни условия. Вкъщи хората обикновено си пийват купени в магазините по-евтини напитки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно