Човечеството изправено пред масово измиране, ако не спре да нараства

91891
Човечеството изправено пред масово измиране, ако не спре да нараства
Снимка: Thinkstock

Велико измиране заплашва Земята. Причина за него няма да са нито падането на метеорити, нито изригването на вулкани, а ще е човекът, твърди видният полски антрополог Богуслав Павловски, професор във Вроцлавския университет, съобщи "Комсомолская правда", цитиран от БТА.

Според учения, ако населението продължи да се увеличава с невероятна скорост и не бъде забавен естественият му прираст, ще е налице катастрофа.

Населението на Китай се е увеличило с 8 млн. души през 2013 г.

За една година в Китай са родени 16,4 милиона души, а починали 9, 72 милиона души. Почти всеки десети китаец е доживял 65 години, соч...

"Или ще забавим темповете, или ни очаква катастрофа - казва ученият, цитиран от в. "Газета виборча". - Мисленето в стил "съществували сме, съществуваме и ще продължим да съществуваме" или "човекът е господар на света" ще ни доведе до изтребление."

Проф. Павловски, който ръководи катедрата по биология на човека към Вроцлавския университет, твърди, че всяка година ние изразходваме с 50 на сто повече ресурси, отколкото е в състояние да ни осигури Земята.

"Тоест ние живеем на кредит. Това е безпрецедентен случай, при който даден организъм - най-висшето звено в хранителната верига, е получил толкова голям превес. Този бърз влак ще дерайлира" - казва полският антрополог.

Като доказателство за теорията си ученият привежда статистически данни.

Населението на Земята прехвърли 7.2 милиарда

От 1 януари 2014 година населението на Земята вече е над 7.2 милиарда души, съобщи немският Фонд за населението на планетата (DSW). Сп...

"На Земята сега живеят около 7,2 милиарда души. От 60-те години на миналия век на всеки 12-14 години населението се увеличава средно с по един милиард! Сега темповете на нарастване са малко по-малки, но ние не знаем какво ще се случи в бъдеще. Различни изследвания, в това число на СЗО и ООН, показват, че през средата на века населението може да достигне дори до 25 милиарда" - казва Павловски.

Според мнението на учения, най-важният фактор, който може да предотврати катастрофата, е образованието на жените, тъй като именно те контролират раждаемостта.

"Там, където жените са образовани и активни професионално, естественият прираст е по-нисък" - подчертава антропологът.

Ученият е уверен, че мрачно бъдеще очаква човечество. Пандемиите и недостигът на вода могат да доведат до гигантски проблеми. По думите му е останало много малко време, за да се намесим в апокалиптичния сценарий.

Турция прогнозира драстичен ръст на населението си

След 10 години населението на Турция ще се увеличи с една България, разкрива изследване на водещата социологическа агенция TUIK, публ...

"Динозаврите са господствали на Земята в продължение на 170 милиона години. Homo sapiens - само 200 000 години. Самоувереността на човека може да доведе до това хората повече да не са "господари на света" - заключава професорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com