Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания съобщи за мутация на коронавируса, която пречи на ваксините

23 декември 2020, 05:56 часа • 10235 прочитания

Около 10% от всички потвърдени случаи на зараза с коронавирус, установени в Дания, са носители на мутирал вирус, който е по-малко податлив на експозиция на ваксини, съобщи бюрото Ritzau. Това се доказва от резултатите от проучване, проведено в Държавния институт за контрол на инфекциозните болести, който отговаря за контрола на инфекциите.

Мутиралият вирус N439K (мутацията е открита в S-протеина, с които вирусът се свързва с човешките клетки, които имат ACE2 рецептор) е идентифициран за първи път през май в Румъния и сега присъства в няколко европейски държави, като най-голямо разпространение има в Ирландия, Чехия и Швейцария, съобщиха датските здравни власти. По-голямата му устойчивост на антитела се потвърждава от изследвания, проведени в китайски лаборатории.

"Ние сме загрижени за това колко ефективна ще бъде ваксината в случая с N439K. Следователно ще е целесъобразно да се наблюдава разпространението на този вариант, както и дали той засяга най-уязвимите групи", каза говорител на датския институт Tir Grove Krause, без да уточнява коя ваксина е под въпрос.

Датските лекари откриха мутиралия вирус в 1 624 000 проби, взети през есента, главно в районите, съседни на Копенхаген. Към днешна дата не е регистрирана нито една смърт от него.

N439K не е свързан с вируса, открит в датските норки, нито с новия вариант COVID-19, който наскоро се появи в Обединеното кралство.

Още: Българско изследване: Новата мутация на коронавируса е по-ефективна срещу наше антитяло

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес