Дешифрираха мистериозни йероглифи на 3500 години, открити в столицата на хетите

22191
Дешифрираха мистериозни йероглифи на 3500 години, открити в столицата на хетите
Снимка: B. Genç, Archiv der Boğazköy-Grabung, Deutsches Archäologisches Institut, Istanbul

Хетската столица Хатуша се намира в област Богазкале на провинция Чорум, в Северна Централна Анатолия. Останките от хетската столица датират от бронзовата епоха, около 2000 г. пр.н.е. Мястото е добавено към Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО през 1986 г., пише Arkeonews.

В известния тунел Йеркапъ, през който минава всеки посетител в руините на Хатуша, са открити 249 символа на 3500 години. Някои от дешифрираните части от анадолските йероглифи (форма на писане, състояща се от около 500 знака), открити миналата година, съдържат информация за човека, построил тунела. Йероглифите съдържат неговото име и титла.

ОЩЕ: Залезът на Хатуша. Защо могъщите хети са изоставили своята столица?

Описанията, открити миналата година от доц. д-р. Бюлент Генч, преподавател в катедрата по археология в университета „Мардин Артуклу“, се състоят от 249 символа, нарисувани с коренова боя. От йероглифите, открити в западния и източния край на тунела, се разбира, че лице на име Арисаду е отговорно за изграждането на тунела. Тази информация се счита за най-значимото откритие по отношение на изграждането на тунела.

В йероглифите, които могат да се видят от западната страна на тунела, има също символи за „планината Туталия“ и „път“. Комбинацията от тези символи предполага, че тунелът е бил построен като път, водещ към планината Туталия.

Ръководителят на разкопките проф. д-р Андреас Шахнер от Германския археологически институт обръща внимание на двата комплекта символи от западната страна на тунела: „Една група все още не е напълно изяснена, но значението на една група е ясно. Те са комбинирали символите за „планина Туталия“ и „път“. Ние знаем за планината Туталия от хетски текстове. Планината Туталия е свещена за хетите. Тя е толкова важна, че няколко царе са взели своите имена оттам. Смята се, че символът на пътя носи значения като „пътят от Туталия“, „пътят, водещ към планината Туталия“ или „пътят, минаващ през планината Туталия“.

Поради наличието на тези символи в тунела хипотезата на проф. Шахнер е, че Йеркапъ може да се свърже с планината Туталия или има изкуствено изградена планина Туталия, защото Йеркапъ е на най-високата точка на Хатуша и следователно се вижда от всички страни, което може да му е давало статут на свещено място.

По думите на професора, анадолските йероглифи, използвани при изграждането на тунела, предоставят важни улики за разбирането на хетската епоха.

ОЩЕ: В Турция откриха крепост, видяла Хетите и Александър Македонски

„Тези йероглифи се появяват като подпис, надпис или израз на „Аз го направих“ от човека, който е построил този тунел. Най-вероятно в хетския свят анадолските йероглифи, това изобразително писмо, са били много по-разпространени от клинописното писмо“, казва проф. Шахнер.

Ученият също така отбелязва, че клинописът е бил по-скоро елитен феномен, нещо, използвано от държавата, но йероглифите може да са имали различно приложение като ежедневна комуникация, градски навигационни знаци и много други неща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно