Дневникът на един строител

12709
Дневникът на един строител

Египетските пирамиди винаги са будили любопитство със своята загадъчност – от начина на построяване до предназначението им. Учените търсят всевъзможни начини, чрез които да обяснят всичко това, а всяка находка, колкото и малко информация да дава, е попадение. Наскоро археолозите са попаднали на изключително интересна находка – дневникът на един строител, а египетският музей в Кайро откри изложба на най-старите папируси в страната, които датират от 4500 години назад, с подробно описание на ежедневието на строителите на пирамидите.

Елементите са от 4-та династия на цар Хуфу, известен също като Хеопс, за когото е построена Голямата пирамида в Гиза, като гробница. Те разкриват ежедневието на пристанищните работници, които транспортирали огромните варовикови блокове до Кайро по време на управлението на цар Хуфу, за да изградят Великата пирамида, предназначена за неговото погребение, пише Daily mail.

Египетския министър по антиките Халед Ел Анани по време на откриването на изложбата казва, че папирусите са били открити през 2013 г. от египетско-френскa мисия в пещери близо до пристанището Уади ел Джарф. (Древното пристанище се намира на 119 км (74 мили) от град Суец.)

Ел Анани казва, че намерените елементи са най-старите папируси в Египет.

Египетските пирамиди били построени от свободни граждани

Египетските пирамиди са построени от свободни граждани, а не от роби. Това обяви световноизвестният археолог д-р Захи Хавас, който гос...

Шефът на музеят в Египет, Тарек Тауфик, казва, че папирусите описват ежедневието на работниците, които прехвърлят строителен материал от пристанище на Червено море до Гиза.

„Един от документите е дневник на държавния чиновник Мерер (в превод – възлюбената), който съдържа статистика и административни подробности на неговата работа”, казва Саиед Махфуз, съръководител на откритието през 2013 г.

„Сред документите също така има списък с приходи, прехвърлени от различни египетски провинции, необходими за изхранването на строителите и за заплатите им”, казва Мaхфуз.

„Приходите са отбелязани с червен цвят, а това, което се изплаща на работниците – в черно”, добавя той.

„Папирусите показват високата ефективност на административната система по време на царуването на Хуфу.”

Температурна аномалия в Хеопсовата пирамида

Проектът по сканиране на пирамидите в Гиза установи температурна аномалия на редица от тях, включително в най-голямата – Хеопсова...

Служител на министерството казва, че папирусите дават сведения за административната власт и централизирания характер на държавата по времето на Хеопс.

„Един от най-старите папируси е на старши служител на име Мар, който е играел важна роля в изграждането на пирамидата и обхваща 3-месечен период от работата му, предоставяйки информация за задълженията си – включително и транспортирането на каменни блокове през река Нил до нейните канали”, заяви г-н Абдел.

Други папируси дават информация за разпределението на хранителните порции на работниците, включително и броя на овцете, които са били доведени.

Според Ел-Анани, откритието показва, че в Египет има антични съкровища, които все още не са открити.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com