X
 
 

До няколко години може да има лекарство против старост

4707 2
photo of До няколко години може да има лекарство против старост
Снимка: iStock/Guliver
Със своeто наедряло тяло, уморени очи и загуба на козина, едната от двете мишки в безпрецедентен експеримент лесно може да мине за баща на веселия и жизнен екземпляр, който е непосредствено до него на кадри, публикувани от Yahoo News. Но те всъщност са на една и съща възраст, резултат от изключителни по своя характер опити с медикаменти, които забавят или дори обръщат процеса на стареене.

Учени смятат, че само по себе си стареенето е отговорно за множество заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет. И мислят, че са намерили начин да го "изключат".

Лекарство срещу старост създадоха в Сибир

Алтайски учени са завършили тестовете на лекарство срещу старост. Експериментите на препарата върху мишки и дъждовни червеи са показали...

Антистареещите лекарства - наречени "сенолитици" - в момента се изпробват при хора и за разлика от предишни тестове, които са фокусирани върху едно единствено заболяване, тези лекарства действат като антибиотик с широк спектър на действие, предотвратявайки или облекчавайки повечето свързани с възрастта заболявания и слабост.

Учените от клиниката "Майо", които първи въвеждат термина сенолитици, вече са провели шест изпитания при хора и планират да започнат още шест. Ако успеят, смятат, че лекарствата, които забавят стареенето, могат да бъдат готови до две години.

При мишките лекарствата удължават живота с 36%, което е еквивалентно на около 30 години при хората и по същество животните остават в добро здраве.

Клиничният гериатрик д-р Джеймс Къркланд, директор на Центъра за стареене в клиниката "Майо" казва: "Повечето хора не искат да живеят до 130 и да се чувстват като на 130, но нямат нищо против да живеят до 90 или 100 години и да се чувстват на 60. А сега това вече е постигнато при животни. Стареенето е най-високият рисков фактор за повечето хронични заболявания. И ако получите едно заболяване, дължащо се на възрастта, има голям шанс се разболеете от още няколко. Преди около 10 години започнахме да проучваме идеята, че застаряването на населението може да бъде причина за всички тези заболявания и не само да е рисков фактор, но и да е причинна. Ето защо, атакувайки фундаменталните процеси на стареене, може да бъде възможно да се забавят, предотвратят или облекчат тези хронични състояния като група, а не да се отстраняват едно по едно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Ей, човешката глупост край няма-лекаство против стареене. Хората ли са създали живота, че да го контролират? Има Създател, който може да създава, може да унищожава, но може и да защитава, лекува и подмладява. Ето един малък цитат: Пралом 103:"2 Благославяй, душе моя, Господа, И не забравяй ни едно от всичките Му благодеяния. 3 Той е, Който прощава всичките ти беззакония, Изцелява всичките ти виж още ›› болести; 4 Който изкупва от рова живота ти, Венчава те с милосърдие и благи милости; 5 Който насища с блага душата {Еврейски: Украшението.} ти, Тъй щото МЛАДОСТТА ти се подновява като на орел."Псалом 23:" Давидов псалом. Господ е Пастир мой; Няма да остана в нужда. 2 На зелени пасбища ме успокоява; При тихи води ме завежда. 3 Освежава душата ми; Води ме през прави пътеки заради името Си. 4 Да! и в долината на мрачната сянка ако ходя Няма да се уплаша от зло; Защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята тояга, те ме утешават. 5 Приготвяш пред мене трапеза в присъствието на неприятелите ми, Помазал си с миро главата ми; чашата ми се прелива. 6 Наистина благост и милост ще ме следват През всичките дни на живота ми; И аз ще живея за винаги в дома Господен." Псалом 91:"14 Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност {Еврейски: На всичко.}, защото е познал името Ми. 15 Той ще Ме призове, и Аз ще го послушам; С него ще съм, когато е в бедствие; ще го избавя и ще го прославя. 16 Ще го наситя с дългоденствие, И ще му покажа спасението, което върша."
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • джендър-наглосексонец 1 джендър-наглосексонец преди 2 месеца Профил на трол?
    А "учените" нагло-саксонци от МИ 6 успешно прилагат лекарство срещу младеенето. Последният път беше приложено върху семейство Скрипал. Преди много години подобно лекарство приложиха и върху предателя-комунист Г.Марков и той действително взе, не се подмлади. На лекарството са му дали името"Новичок",но се пази в строго секретна тайна.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 16 юни

Овен Тази неделя ще премине под знака на съгласието и взаимното разбирателство. Много хубаво не е на хубаво, така че внимавайте да не се договорите...

missing image
Босна прехвърля мигранти близо до миниран район

ООН в Босна и Херцеговина съобщи, че властите в страната са прехвърлили 282 мигранти в палатков лагер близо до район с мини, останали от войната...