Ето как ще се ловят терористи

11351
Ето как ще се ловят терористи

В руския Южен федерален университет са измислили как да откриват наркотици и взривове на най-скришните места. За тази цел учените предлагат да се използва обонянието на плъховете.

Гризачите могат да различават миризми десетки пъти по-добре от най-съвременните електронни устройства, пояснява ръководителят на ростовската лаборатория "Невротехнологии на възприятието и разпознаването" Дмитрий Медведев.

Плъхове сапьори: Спокойно, няма мини! (ВИДЕО)

В Камбоджа, където по време на гражданската война през 70-те години били поставени повече от 6 милиона противопехотни мини, използват н...

В мозъка на плъховете ще бъде вграждан специален микрочип, който ще следи физиологичните реакции на животното. Откривайки взривно вещество дори в най-малки количества, мозъкът на животното ще започне да изпраща определени сигнали, които ще се предават на компютър.

Според Медведев, ако концентрацията на веществото е прекалено малка, животното може да не реагира на миризмата, но информацията за неговото наличие така или иначе ще постъпва в мозъка.

Това значи, че степента на разпознаване на веществото ще бъде безпрецедентна. Не е необходимо животните да се дресират, но най-главното е, че те могат да се използват в големи количества. Гризачите могат да проникват в най-труднодостъпните места и да събират детайлна информация дори на най-сложните и големи обекти.

 

Плъховете също изпитват съжаление

Плъховете, подобно на хората, също изпитват съжаление. Това чувство се появява, когато те изпуснат възможност да се сдобият с по-добра ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com