Еволюцията протича много по-бързо, отколкото сме смятали

15012
Еволюцията протича много по-бързо, отколкото сме смятали

Учените от лабораторията за археологични изследвания в Оксфорд са изследвали документираното родословно дърво на кокошки и са изяснили, че за последните 50 години в митохондриалния им геном са настъпили две мутации.

Според новите оценки скоростта на еволюцията у птиците е 3,13х0,0000001 мутации в една точка от генома на година, което е много по-бързо, отколкото може да се предположи въз основа на данни на археолозите. Резултатите са публикувани в изданието Biology Letters.

По-добре котки, отколкото кучета… според еволюцията

От еволюционна гледна точка котките са се оказали по-приспособени от кучетата, пише The Independent, като цитира изследване на швейцарс...

Като анализирали подробното генеалогично дърво на кокошките, отгледани в Политехническия институт на Вирджиния, и ДНК от кръвни образци на 12 кокошки едно и също поколение на породата бял плимутрок, изследователите пресъздали пътя на предаване на митохондриална ДНК. Селекционерите започнали отбора през 1957 година. Оттогава масата на 56-дневни плета от тази порода е нараснала 10 пъти.

Освен това бил открит един случай на предаване на митохондриална ДНК по бащина линия. Това се случва изключително рядко, тъй като сперматозоидът обикновено не предава митохондрии – органели с двойна стена и собствена ДНК – в яйцеклетката и гените от тях може да се получат само от майката, докато обичайната ДНК от ядрото на клетките се предава от двамата родители.

Възможно е разликата в оценката на скоростта на еволюцията за големи и малки времеви мащаби да е свързана с присъствието на транзитни – възникващи, но незакрепващи се в популацията – мутации, чието възникване засега е изучавано само в родословието на хора и други бозайници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно