Европейската комисия стартира визионерска 3D платформа „Споделете визията си“ по време на Европейската година на младежта 2022 г.

1241
Европейската комисия стартира визионерска 3D платформа „Споделете визията си“ по време на Европейската година на младежта 2022 г.
Снимка: "Споделете визията си"

Когато председателят Урсула фон дер Лайен обяви Европейската година на младежта за 2022 г., тя поиска от Европа да се вслуша внимателно в младите хора, за да може Съюзът да отговаря по-добре на очакванията им. По тази причина Европейската комисия стартира напълно новата 3D дигитална платформа „Споделете визията си“ като централен елемент от Европейската година на младежта – интерактивна платформа, в която младите европейци могат да записват своите собствени и уникални послания. 

Целта на „Споделете визията си“ е да предостави възможност на младите европейци от различни краища на континента и различна среда да дадат израз на собствената си визия за бъдещето по теми като заетост, приобщаване, мир и сигурност, климатични промени, образование, ментално  здраве и други.

Във времена на глобална пандемия и на продължаваща война и агресия срещу Украйна гласът на младите хора става все по-нужен. За тази цел „Споделете визията си“ функционира като актуално, интерактивно пространство за гласове, което буквално дава възможност на хората да изразят мнението си, да запишат собствено, персонализирано съобщение и да дадат гласност на идеите си по най-актуалните според тях теми.

Платформата е разработена за записване на съобщения на всички официални езици на ЕС (включително норвежки, турски, сръбски, северномакедонски и исландски). След като бъде добавен, всеки глас генерира собствено, уникално триизмерно взаимодействие във формата на вълни с всеки друг запис на платформата и позволява на всеки да слуша останалите записи, на всеки един език, на всяко устройство и по всяко време.

Ето какво казва Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж: „Споделете визията си“ е израз на младежки, значим, динамичен и открит дух на съвместно създаване под мотото на Годината на младежта. Платформата е също така навременно средство, което дава възможност на европейските младежи да изразят гласа си и да споделят проблемите и идеите си относно бъдещето. Създаването на „Споделете визията си“ не би могло да бъде в по-подходящ момент за всички млади хора – не само като европейски граждани, но също така и като членове на общество, което сега, повече от всякога, е изправено пред период на изпитание.“

По отношение на значимостта на самата Европейска година на младежта 2022 г. комисар Габриел добави: „Обръщаме се към всички млади хора с молба да се включат и да участват активно. Техните гласове са съществен елемент от пътя на Европа към растеж, знания, иновации, възможности и по-добри, по-подходящи за младите хора решения. Ще слушаме с внимание и ще гарантираме разработването на политиките за младежта да се извършват по по-открит и съвместен начин, а също така и всички гласове да бъдат чути и да бъдат предприети необходимите стъпки  не само през тази година, но и след това.“

Като ключова част от кампанията за Европейската година на младежта държавите членки допринасят в национален план и на местно ниво за насърчаване на ангажираността на младите хора в много различни дейности. В България са организирани повече от 68 дейности в рамките на Европейската година на младежта и по думите на Милена Андреева, национален координатор на Европейската година на младежта в България, през следващите месеци са предвидени още 36.

Новата платформа „Споделете визията си“ ще премине към тези дейности и ще бъде основна характеристика на постигнатото през Европейската година на младежта и след 2022 г. – гласът на младите хора ще служи като двигател на промяната и ще играе важна роля в разработването на политиките за бъдещето.

Ако не искате да получавате повече информация, касаеща темата, моля да ни информирате за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...