Физици откриха, че антиматерията наистина „пада надолу“

6835
Физици откриха, че антиматерията наистина „пада надолу“
Снимка: iStock

Физици от ЦЕРН откриха, че антиматерията наистина "пада надолу". Звучи очевидно, но досега учените не знаеха дали гравитацията действа еднакво върху материята и антиматерията.

Антиматерията е подобна на материята, но частиците на антиматерията имат противоположен електрически заряд. Всеки път, когато частица и античастица се срещнат, те се унищожават взаимно (анихилират).

За наше щастие антиматерията е изключително рядка във Вселената, но никой не знае защо има толкова малко от нея. Големият взрив трябва да е породил равни количества материя и антиматерия, което би довело до анихилация на цялото съдържание на Вселената преди милиарди години.

Фактът, че сега сме живи, подсказва, че някакъв неизвестен фактор е създал дисбаланс.

Именно затова физиците внимателно изучават антиматерията и се опитват да разберат дали има някакви други разлики между нея и обикновената материя, различни от заряда, които биха могли да обяснят дисбаланса. Стандартният модел казва, че не трябва да има други разлики, така че ако учените намерят нещо, това може да открие изцяло нова физика.

Учени накараха времето да потече едновременно напред и назад

За изучаване на антиматерията е необходимо връщането към основите. Учените започват да задават „прости“ въпроси – отличават ли се най-основните характеристики на материята и антиматерията?

Например всеки елемент поглъща и излъчва различни дължини на вълната на светлината, което означава, че има спектър на излъчване. Антиматерията трябва да има същия спектър като материята. Това било възможно да се провери и потвърди едва през 2016 г. - учени от ЦЕРН проверили, че антиводородът има същия спектър като водорода.

Реакцията на антиматерията на гравитацията е един такъв „прост“ въпрос, който отнел години за изучаване. Предполага се, че антиматерията реагира на гравитацията по същия начин като обичайната материя, но има малък шанс това да не е така. В такъв случай антиматерията би трябвало да "пада нагоре".

Тъмната материя може да се крие в сърцето на древни черни дупки

За да проверят тази идея, учените поставили антипротони и отрицателно заредени водородни йони в капан на Пенинг - електромагнитен капан със статично магнитно поле, което кара частиците да се движат по циклична траектория. Измервайки тяхната честота, учените могат да изчислят съотношението на заряд към маса. Това съотношение трябва да бъде еднакво за частиците материя и антиматерия, а всички разлики ще се обясняват с разликите във взаимодействието им с гравитацията.

И, разбира се, екипът установил, че материята и антиматерията реагират на гравитацията еднакво. Или поне в границите на грешката на експеримента, който бил четири пъти по-точен от предишните експерименти, твърдя самите учени.

Изследването е публикувано в списание Nature.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com