Генетични тестове измерват риска от 10 често срещани заболявания

4883
Генетични тестове измерват риска от 10 често срещани заболявания
Снимка: Getty Images

Прецизни генетични тестове за 10 често срещани заболявания са почти готови за всекидневна употреба в лекарските кабинети, предаде ЮПИ, позовавайки се на ново изследване, публикувано в сп. "Нейчър медисин". 

Генните сканирания за 10 често срещани заболявания са усъвършенствани до такава степен, че понастоящем се тестват в клинични изследвания, според екип от института "Броуд" към Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет. 

Още: Има ли връзка между аутизма и чревния микробиом?

Тестовете оценяват специфичния генетичен риск за дадено лице от заболявания като предсърдно мъждене, рак на гърдата, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, висок холестерол, рак на простатата, астма, диабет тип 1 и тип 2 и затлъстяване.

Специалистите се надяват в бъдеще подобен вид информация да се използва в превантивната медицина, за да помогне на хората да предприемат действия, които намаляват риска от заболяване, казва Найл Ленън от научния екип. 

Изследванията

Изследователите са усъвършенствали генетичните оценки за риск, използвайки разнообразна група от 2500 души. Резултатите показват, че около един от всеки пет участници е бил изложен на повишен риск от поне едно от 10-те целеви заболявания. Тестовете сега се използват за оценка на риска на 25 000 участници в 10 академични медицински центъра в САЩ. 

Още: В САЩ откриха тайна медицинска лаборатория, управлявана от китайска компания

За всяко от 10-те заболявания изследователите са идентифицирали и проверили точните места в генома, които да бъдат анализирани за определяне на риска. За да направят оценките по-точни, изследователите също така са разширили прегледа на данни, за да включат хора с различни генетични предци. Досега повечето подобни тестове са се основавали предимно на генетични данни за хора от европейски произход.

Още: Напредват изпитанията на лекарство срещу рак на гърдата

Екипът е използвал данни от финансираната от федералните власти програма за изследване "Всички ние", която събира здравна информация за 1 милион души с различен произход в САЩ. Наборът от данни включва три пъти повече хора от неевропейски произход в сравнение с други големи колекции от генетични данни, използвани за разработване на оценки за генетичен риск, казват изследователите. 

В резултат на това новите тестове са по-добри при калибриране на оценката на генетичния риск на дадено лице спрямо неговия конкретен произход. "Не можем да поправим всички отклонения в оценките на риска, но можем да гарантираме, че ако човек попада в група с висок риск за дадено заболяване, той ще бъде идентифициран като високорисков, независимо от генетичния му произход", казва Ленън.

Още: Революционно: Близък до Пекин учен намекна, че COVID-19 е бил изпуснат от лаборатория

Изследователите също така са оценили резултатите, които показват риск от заболяване, който може да бъде намален чрез медицинско лечение, скрининг за ранно откриване или промени в начина на живот като правилно хранене, физически упражнения и добър сън, предава БТА. Последващи проучвания ще оценят колко добре резултатите прогнозират риска и как те могат да повлияят на здравните грижи за пациентите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно