Графенът е идеален за полупроводници

9414
Графенът е идеален за полупроводници
Снимка: istock

Учени споделиха, че графенът може да стане идеалния полупроводник, ако се свърже с към друг двуизмерен материал, състоящ се от волфрам, кислород и селен. Благодарение на това ще бъде възможно да се произвежда прозрачна електроника на базата на графен, надяват се учените, а подробности за тяхната разработка са публикувани в научното списание Nature Electronics.

Ние не просто превърнахме графена в полупроводников материал, но и открихме нов начин да управляваме свойствата му, като едва сега пристъпване към изучаване на всички възможности, разказва проф. Джеймс Хоун от Колумбийския университет.

Нобелов лауреат създаде унищожаващо коронавируса покритие

Нобеловият лауреат Константин Новоселов и колегите му от Технологичния институт в Щафхаузен (SIT, Швейцария) създадоха покритие на осно...

Графенът е разновидност на въглерода, чийто материал е с дебелина от един атом. Структурата на химическите връзки, които свързват атомите на графена, наподобяват пчелни клетки. За получаването и проучването на първите образци на графена през 2010 г. е присъдена Нобелова награда за физика на Константин Новосьолов и Андре Гейм.

По-нататъшните експерименти показали, че сред свойствата на графена има и някои не особено полезни, които пречат на практическото му приложение: трудно е, например, графенът да се превърне в пълноценен полупроводник заради липсата на т.нар. лентова междина.

Според Хоун, учените отдавна се опитват да преодолеят тази пречка с помощта на различни примеси, които биха могли да превърнат графена в полупроводник, но обикновено примесите не се разпределят равномерно по двуизмерни материали. Това е причината графенът да не може да се използва за производството на сложна електроника, без за това да са необходими високи разходи.

Американските учени установиха, че този проблем може да бъде преодолян, ако листът графен се съедини с други двуизмерни материали, състоящи се от атоми волфрам, селен и кислород. В резултат на тяхното взаимодействие електрическите свойства на графена се изменят и вътре в него се появяват положително заредени „линии”, характерни за полупроводниковите материали.

Автомобилни гиганти: Недостигът на чипове може да продължи и през 2023 г.

Водещите американски автомобилни производители Ford Motor и General Motors смятат, че недостигът на чипове може да продължи и през 2023...

Опитите показали, че тези области с положителен заряд се разпределят идеално по графена, а освен това техните свойства и количество може да се управляват, като се променя разстоянието между листата на двуизмерните материали. Благодарение на това, подобен материал може да се използва за производството на гъвкава електроника и за решаването на други задачи.

Учените откриха също, че подобен комбиниран графен става по-пропусклив за инфрачервените лъчи и видимата светлина. Благодарение на това може да се използва за производството на различни компоненти оптични системи за връзка и светлинни компютри, обобщиха учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com