Грижовно растение предава важна информация за семената си

45559
Грижовно растение предава важна информация за семената си

Растенията също могат да бъдат добри родители. Те предават на семената си жизненоважна информация, установи британско проучване, цитирано от в. Daily Mail.

Грижовните "майки" от вида Arabidopsis thaliana са чувствителни на температурните промени и изграждат "памет" за различните сезони. Топлите температури карат тези представители на флората да изграждат протеини, които регулират цъфтежа. Но същите тези вещества "обучават" семената им кое е най-доброто време, за да оформят кълновете си, информира БТА.

Растенията общуват помежду си

Британският престолонаследник принц Чарлз, който навремето призна, че общува с растенията, има право - резултатите от научно изследване...

Така семената на Arabidopsis thailana са напълно подготвени за новия си живот. В тях е закодираната от родителите им информация за смяната на сезоните и оптималното време за кълнене.

Екипът на проф. Иън Греъм от университета в Йорк провел тестове със споменатото растение и установил, че при по-хладни температури то произвежда по-големи количества от протеина FT. Той от своя страна ограничава производството на танин в плодовете. А това води до по-тънки обвивки на семената, които по-лесно пропускат влагата и кълнат по-бързо.

Ако обвивките на "потомството" са по-дебели, съответно те ще започнат да пускат кълнове по-късно през сезона. По този начин "майката" може да регулира поведението на наследниците си, давайки им най-добър шанс за оцеляване. Протеинът FT има важна роля за цъфтежа на растенията, като той се влияе от дължината на деня.

Екипът установил, че влиянието на този протеин върху летаргията на семената е напълно отделено от механизма по отключването на цъфтенето на растението.

Учени създадоха бионични растения със свръхестествени способности

Американски учени са създали първите бионични растения в света, напоявайки ги на клетъчно ниво с въглеродни нанонишки, пише The Indepen...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно