Хакер продава данните на 100 млн. потребители на "ВКонтакте"

3660
Хакер продава данните на 100 млн. потребители на "ВКонтакте"

Личните данни, сметки, имена и пароли на повече от 100 милиона потребители на руската социална мрежа "ВКонтакте” са откраднати и предложени за продажба, съобщи американският онлайн портал Motherboard, цитиран от БГНЕС.

Според информацията, хакерът, подвизаващ се под псевдонима Peace е имал достъп до имената на потребителите на социалната мрежа, паролите им, имейл адреси и телефонни номера, които са били откраднати в резултат на атака срещу сайта между 2011 и 2013 година.

Проблем, най-вероятно със сървърите, срина за кратко ВКонтакте

Най-голямата руска социална мрежа "ВКонтакте" се оказа за кратко недостъпна в събота вечерта, причините за проблема се изясняват, съо...

Данните са качени за продажба в една от онлайн платформите в т.нар дълбока мрежа на интернет, която е милиони пъти по-голяма от познатата на всички онлайн потребители "повърхност", засичана от търсачки като Google. Хакерът съобщава, че притежава лична информация и за други 70 милиона потребители на "ВКонтакте”, но засега не възнамерява да я продава.

Според Motherboard друг портал, наречен LeakedSource е проверил данните и е установил, че 92 от 100-те избрани на случаен принцип профила са активни.

„ВКонтакте” е най-голямата социална мрежа в рускоезичния сегмент на интернет. Тя е основана през 2006 г. от програмиста Павел Дуров като социална мрежа за студентите от университетите в Санкт Петербург, но през есента на същата година става общодостъпна. Средната ѝ аудитория е около 65 милиона посетители дневно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com