Хората с алергии и астма са по-защитени срещу КОВИД; Омикрон бил "по-човешки"

7622
Хората с алергии и астма са по-защитени срещу КОВИД; Омикрон бил "по-човешки"
Снимка: iStock/Guliver

Хората с алергии, включително сенна хрема, астма и екзема, са с по-малък риск да се заразят с коронавирус, твърди изследване, публикувано в изданието Thorax.

Биолози от Лондонския университет „Кралица Мери“ са изучили данните на 16 000 британци в зряла възраст от май 2020-а до февруари 2021 г. Доброволците трябвало да разкрият информация за начина си на живот – хранене, почивка, работа, физически данни като тегло, ръст, различни болести. По време на изследването COVID-19 бил установен при 3% от хората – 446 души.

Проучване: Рискът от заразяване с Covid-19 е по-висок при някои етнически групи

Рискът от заразяване и тежко преболедуване на коронавирус остава по-висок за хората, принадлежащи към определени етнически групи, устан...

Подробният анализ на данните позволил да се установи защитен механизъм: хората с атопични заболявания, като екзема и дерматит, причинени от алергени, както и сенна хрема или ринит, били с 23 процента по-нисък риск от заразяване с коронавирус. Освен това страдащите от астма с 38% по-рядко се заразявали с коронавирус, дори при използване на стероидни ихалатори.

Учените са уточнили, че хората с азиатски произход или живеещите в големи семейства имат по-високи шансове да се заразят с COVID-19. Изследването е проведено преди появата на вариантите делта или омикрон, затова не е известно дали алергичните реакции защитават срещу новите щамове.

Проф. Адриан Мартино, съавтор на изследването, изразява надежда, че то ще бъде полезно в профилактиката на коронавируса.

Вариантът Омикрон бил "по-човешки"

Вариантът Омикрон на COVID-19 по време на поредната мутация може да е взел част от генетичния материал от друг респираторен вирус, вероятно предизвикващ грип. До този извод са стигнали екип специалисти от компанията Nference, които са публикували резултатите от своето изследване на сайта OSF Preprints.

По следите на Омикрон: Кой е нулевият пациент?

На 12 ноември мъж, пристигащ в Хонконг от Южна Африка, беше тестван за Covid и бе установено, че е положителен за новия вариант "Омикро...

Изследователите твърдят, че генетичната последователност на Омикрон-варианта не се среща в нито един от по-ранните варианти на вируса, наречен SARS-CoV-2, но често се среща в генома на човека и в много други вируси, включително тези, които предизвикват грип.

Ръководителят на изследването Венки Саундараджан от Кеймридж, щата Масачузетс, смята, че включвайки в себе си този конкретен фрагмент, омикрон вариантът „е започнал да изглежда по-човешки“. Според учените това ще позволи на новия вариант на коронавируса да избягва атаки от страна на имунната система. Това може да означава, че за коронавируса е станало по-лесно да попада от организъм в организъм, но заболяването ще протича по-леко или безсимптомно.

Засега учените не знаят дали Омикрон е по-заразен от другите варианти, дали предизвиква тежко заболяване, или ще надмине делта-варианта по разпространеност, подчертават в изследването. За да се получат отговори на тези въпроси, може да са необходими няколко седмици.

Новият вариант на коронавируса – B.1.1.529 – е изолиран за първи път в Южна Африка на 11 ноември, като случаи вече са фиксирани в Япония, Канада, Испания, Швеция, Египет, Австралия, САЩ и други страни.

По-рано британски учени, специалисти от Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE), определиха срока на пандемията от коронавирус. Според тях COVID-19 ще представлява опасност минимум до 2026 година.

Акад. Петрунов: Хората с алергии могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19

Хората с алергии могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, заяви по БНР председателят на експертния съвет по алергология към здрав...

В същото време българският представител в Европейската агенция по лекарства проф. Илко Гетов прогнозира, че през втората половина на 2022 година COVID-19 ще се самоунищожи, тоест ще се отдръпне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com