Има ли спасение от травмиращите спомени?

8374
Има ли спасение от травмиращите спомени?

Психиатри от Масачузетския технологичен институт (MIT) са изяснили механизма на образуване на посттравматичен синдром на фона на постоянен стрес и са разработили лекарство срещу възникване на такива неприятни спомени.

Множество хора по света страдат от натрапчиви кошмари и фиксация върху спомените за случили се с тях травми. Психиатрите от MIT са изяснили физиологичните механизми на това заболяване, образуващо се под въздействието на продължителен стрес.

Какво се случва, когато в съзнанието изникват добри или лоши спомени

Емоциите, свързани със спомени, могат да бъдат пренаписани, а това позволява да се смекчи ефектът от болезнени минали събития или да се...

Целият процес протича в амигдалата, една от функциите на която е кодирането на спомените, внушаващи страх. В мозъка на животните, при които се развивал посттравматичен синдром след хроничен стрес и травматично събитие, именно в този отдел серотонинът усилва консолидацията на паметта.

Консолидацията на паметта е процес на превеждане на събитията от краткосрочната в дългосрочната памет, в резултат на което някои спомени буквално се кодират по-дълбоко в паметта от други.

Под въздействието на хроничния стрес клетките в амигдалата започват активно да изработват рецептори 5-HT2C, които се свързват със серотонина. Когато се случи травматично събитие, тази повишена чувствителност към серотонин кодира спомените в мозъка по-силно в сравнение с другите спомени, което в резултат води до посттравматичен синдром.

Когато изследователите блокирали взаимодействието на клетките със серотонин след травма, при животните не се наблюдавал посттравматичен синдром.

Заснеха на видео как се формират спомените в главния мозък

Всички имаме спомени, но какво точно се случва в мозъка, когато се формират те – едва ли сте се замисляли сериозно по този въпрос...

Според изследователите "разбирането на този механизъм ни дава възможност да се намесваме и предотвратяваме развитието на посттравматичен синдром с лекарствени методи. Подобна намеса не кара хората да забравят за травмата, то просто прави спомените не толкова дълбоки и формиращи, непредизвикващи кошмари".

Подобно лекарство вече е одобрено от Управлението по контрол над хранителните и лекарствените продукти на САЩ и се нарича агомелатин. То е способно да намали степента на заболяване дори при тези, които вече страдат, тъй като според изследванията, когато човек си спомня за своя опит, съществува определен период от време, в който тези спомени могат да се изменят и реконсолидират.

По такъв начин може да се отслабят травмиращите спомени, като се използват лекарства, блокиращи серотонина, отбелязват изследователите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com